Maşina care „mănâncă” rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare instalaţie din ţară pentru reciclat maşini vechi a fost inaugurată ieri, la Bucureşti. Instalaţia de tip „shredder” recuperează 85 la sută din deşeurile prelucrate, provenite de la vehiculele scoase din uz.

Capote, cisterne şi tot felul de fiare vechi urmează să fie tocate în maşinăria inaugurată ieri în prezenţa ministrului Mediului, Attila Korodi, şi a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti.

Instalaţia este cea mai mare din România şi diferită de celelalte prin faptul că nu utilizează apa în procesul de funcţionare.  Aceasta toacă într-o singură zi circa 1.000 de tone de deşeuri de tip VSU (vehicule scoase din uz) şi scoate la fiecare oră peste 50 de tone de produse feroase.

Sortate pe categorii

Componentele rablelor sunt tocate şi sortate pe categorii. Fierul este separat cu ajutorul unei bande magnetice. Astfel, deşeurile provenite de la maşinile scoase din circulaţie nu vor mai fi lăsate timp îndelungat pe platforme sau aruncate pe maidane, la voia întâmplării.

„Această instalaţie este utilă pentru că la gropile de gunoi ale oraşelor aruncăm din ce în ce mai multe produse. Reuşim să valorificăm la maximum aceste deşeuri”, a spus Mihai Sofian, manager general al Rematholding.

Acesta a adăugat că printr-o simplă modificare a sitei, această instalaţie va putea prelucra şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice.

Ministrul a spus că România are nevoie de o asemenea instalaţie pentru că 70 % din parcul auto are o vechime de 13, 14 ani.

În plus, Ministerul Mediului a scos din circulaţie 70.000 de maşini vechi. „Instalaţia oferă o reală performanţă de mediu. Sper ca aceasta să nu fie excepţia, ci normalitatea în foarte multe regiuni din România”,  a declarat Korodi.

Staţia conţine şi o instalaţie care prelucrează deşeurile neferoase amestecate.Protecţia mediului este astfel total asigurată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite