VIDEO Marea barieră de corali, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carburantul s-a scurs din vaporul avariat
Carburantul s-a scurs din vaporul avariat

O navă eşuată în apropierea coastei Australiei pierde carburant şi ameninţă cel mai mare recif de corali.

Vaporul sub pavilion chinez, încărcat cu 65.000 de tone de cărbune şi 975 de tone de carburant, a lovit bariera de corali la viteză maximă, iar organizaţiile de mediu îl consideră „o bombă cu ceas".

Nava Shen Neng 1 eşuase de la cursul său şi se afla într-o zonă protejată atunci când a avut loc accidentul, sâmbăta trecută. Momentan, doar o mică parte din încărcătura de carburant s-a vărsat în apă, dar autorităţile australiene spun că nu pot muta ambarcaţiunea pentru că riscă să o rupă în bucăţi din cauza avariilor suferite, scrie Reuters. Organizaţiile de mediu acuză autorităţile australiene că au permis cargoboturilor să navigheze prea aproape de recif şi avertizează că efectele scurgerii de carburant ar putea fi devastatoare. Autorităţile caută încă o soluţie.

Marea barieră de corali, alcătuită din 2.900 de recife, se întinde de-a lungul coastei de nord-est a Australiei şi este singura structură de pe Pământ vizibilă din spaţiu. Aici trăiesc 30 de specii de balene şi delfini şi peste 1.500 de specii de peşti.

Premierul din Queensland, Anna Bligh, a cerut amendarea companiei din China, căreia îi aparţine nava eşuată, cu mai bine de 900.000 de dolari (660.000 de euro). Accidentul de sâmbătă este al treilea dezastru care afectează marea barieră de corali, după ce anul trecut alte două scurgeri de carburant au ameninţat ecosistemul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite