Marea Britanie, în pragul unui dezastru ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecosistemul britanic este în pericol din cauza unei reacţii în lanţ produse de oameni. Creşterea populaţiei, pesticidele şi agricultura intensivă distrug plantele, insectele şi animalele, de a căror existenţă depind speciile sălbatice.

La jumătate de veac după ce americanca Rachel Carson, unul dintre pionierii mişcării ecologiste, a descris în cartea sa „Silent Spring"(„Primăvara tăcută", în traducere) impactul pe care omenirea îl are asupra naturii, apare un nou anunţ: Sir David Attenborough, autorul unor importante documentare despre natură produse de postul britanic BBC, avertizează că fauna şi flora sălbatică ale Marii Britanii sunt în pragul unui mare dezastru ecologic.

Mai citeşte şi:

Primăverile timpurii pun în pericol speciile

Celebrul biolog a scris o prefaţă la noua sa carte, „Silent Summer" („Vara tăcută", în traducere), în care 40 de ecologişti britanici de renume afirmă că factori precum pesticidele, creşterea populaţiei şi agricultura intensivă sunt principalii inamici ai plantelor, insectelor şi animalelor, de a căror existenţă depind celelalte forme de viaţă sălbatică.

Cartea prezintă declinul a 75% din speciile de fluturi, dar şi dispariţia iminentă a multor molii, albine şi melci, organisme pe care Attenborough le consideră baza ecosistemelor Marii Britanii, scrie „The Times". „Avem tendinţa de a ne concentra pe animalele mai mari şi de a le ignora pe cele mici. Vieţuitoarele mici, care dispar mai repede ca niciodată, sunt, de fapt, fundamentul ecosistemelor noastre. Pierderea lor va transforma viaţa sălbatică", spune el.

Vieţuitoarele afectate

Dintre insecte, fluturii sunt cei mai afectaţi: cinci specii au murit, iar dintre cele 59 care trăiesc în Marea Britanie, majoritatea au suferit pierderi. Motivul? „Omizile multor specii au nevoie de anumite plante cu care să se hrănească, dar fermierii le plivesc, pentru că le consideră buruieni", spune Jeremy Thomas, profesor de ecologie la Universitatea Oxford. Situaţia este valabilă şi pentru molii, a căror populaţie a scăzut cu peste o treime din 1968 în 2002.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite