„Marea Debarasare” se reia la sfârşitul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Marea Debarasare” se reia la sfârşitul săptămânii
„Marea Debarasare” se reia la sfârşitul săptămânii

Locuitorii din aproape 200 de oraşe pot scoate sâmbătă, 14 martie, în faţa casei aparatele electrice şi electronice vechi pentru a fi colectate şi reciclate. Acţiunea exclude, în această lună, zona rurală, satele urmând a fi incluse în program începând cu luna aprilie.

„Marea Debarasare”, campanie iniţiată în urmă cu doi ani, a fost întreruptă la începutul acestui an de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru „redimensionare”.

Rezultatul acestei „redimensionări” este reluarea campaniei într-o formă aproximativ similară, cu unele mici modificări.
„Nu respectăm regula acum, însă de luna viitoare programul va fi din nou organizat în prima sâmbătă.

Am ales totuşi să facem şi în martie o ediţie a «Marii Debarasări» în noua formulă cu reciclatorii, însă nu am putut să o facem la timp, aşa că am preferat s-o facem într-o altă sâmbătă decât prima, decât să n-o facem deloc”, a declarat ministrul mediului.

Obiective greu de atins

Un alt element al „redimensionării” îl reprezintă excluderea zonelor rurale din program. La ultima ediţie a campaniei, desfăşurată la sfârşitul anului trecut, au participat 540 de localităţi – 190 de oraşe şi 350 de comune şi sate.

De această dată, programul va include numai cele 190 de oraşe. Nemirschi a ţinut să precizeze că ţinta actuală de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice – patru kilograme pe cap de locuitor – este foarte greu de atins.

„La o analiză proprie, am constatat că nu vom ajunge să atingem ţintele de reciclare de deşeuri în general. Nu avem încă salariile nemţilor care-şi pot schimba frigiderul sau televizorul odată la câţiva ani”, a spus ministrul.

La rândul său, preşedintele asociaţiei colective „Ecotic” a declarat că, potrivit unui studiu realizat anul trecut, 68% dintre români declară că „nu ştiu ce pot face cu aparatele vechi”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite