Mamiferele mari, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţiile de zebre, lei şi bivoli din Africa au scăzut, în medie, cu 59% faţă de anul 1970.

Vasta reţea de parcuri naturale din Africa nu reuşeşte să ocrotească mamiferele mari, arată un studiu care a adunat informaţii de la principalele parcuri, inclusiv destinaţiile preferate ale turiştilor, Masai Mara din Kenya şi Serengeti din Tanzania.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, avertizează că este nevoie de măsuri urgente pentru a proteja animalele şi a asigura viitorul parcurilor care atrag anual milioane de turişti.

„Chiar dacă studiul arată că parcurile naţionale au eşuat, în general, să-şi menţină populaţiile de mamifere mari, în afara lor situaţia este cu siguranţă mai gravă", spune coordonatorul, Ian Cragie, cercetător la Cambridge. „Multe specii, cum ar fi rinocerul, au dispărut practic din zonele din exteriorul parcurilor."

Oamenii de ştiinţă au analizat date despre 69 de specii-cheie, inclusiv lei, antilope, girafe, zebre şi bivoli din 78 de arii protejate din întreaga Africa, din 1970 până în 2005. Rezultatele au arătat o scădere medie de 59%, cu variaţii semnificative de la o regiune la alta.

Cel mai grav afectate sunt parcurile din vestul continentului, unde scăderea este de 85%, pentru că nu sunt bani pentru a plăti paza, dar şi din cauza degradării habitatului. Zona de sud este singura în care numărul animalelor a crescut cu 25%, pentru că aici parcurile naturale au bugete mai mari.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite