VIDEO Lumina spaţială aprinde becuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele californienilor vor fi alimentate cu energie solară din spaţiu
Casele californienilor vor fi alimentate cu energie solară din spaţiu

În California au început lucrările la prima centrală energetică ce va capta lumina din spaţiu şi o va transforma în electricitate. Sistemul va fi alcătuit din doi sateliţi acoperiţi cu panouri solare, care vor converti lumina în unde radio şi o vor trimite pe pământul californian.

Oamenii de ştiinţă se gândesc de zeci de ani cum să capteze energia solară direct din spaţiu, dar ideea nu a fost niciodată pusă în aplicare pentru că nu a fost considerată fezabilă din punct de vedere comercial.

În prezent, după foarte multe cercetări, americanii au decis să facă primul pas. Autorităţile din California au aprobat începerea lucrărilor la prima centrală din lume care va capta cu ajutorul sateliţilor lumina solară din spaţiu, pentru a o converti în electricitate.

Compania americană Solaren se va ocupa de dezvoltarea proiectului. Reprezentanţii acesteia intenţionează să vândă curentul electric obţinut unei alte firme, care îl va distribui populaţiei din California.

O investiţie de două miliarde de dolari

Proiectul este, însă, foarte costisitor. Pentru fabricarea sateliţilor, care vor fi acoperiţi cu panouri solare, va fi nevoie de o investiţie de peste două miliarde de dolari. Instalaţia trimisă în spaţiu va converti lumina în unde radio, acestea fiind trimise mai departe, în California. Receptorul plasat aici va transforma apoi undele radio înapoi în electricitate, pe care o va trimite în reţeaua electric.

„La nivel conceptual, avantajele unui astfel de sistem sunt semnificative. Vom întâmpina foarte multe bariere, suntem conştienţi de asta, dar merită să facem toate eforturile financiare şi tehnologice, pentru că în cele din urmă proiectul va fi pus pe picioare după cele mai performante standarde", a spus Michael Peevey, preşedintele Comisiei pentru Utilităţi Publice din cadrul administraţiei californiene, care sprijină proiectul companiei Solaren.

Avantajul energiei produse în spaţiu este că poate fi colectată tot timpul, spre deosebire de energia solară obţinută pe Pământ, doar în zilele însorite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite