Laptele bio ne fereşte de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii susţin că un pahar de lapte pe zi asigură necesarul de vitamine Bogat în vitamine şi proteine, laptele ecologic e căutat din ce în ce mai mult în ţările occidentale.

Nutriţioniştii susţin că un pahar de lapte pe zi asigură necesarul de vitamine

Bogat în vitamine şi proteine, laptele ecologic e căutat din ce în ce mai mult în ţările occidentale. În România, lipseşte de pe piaţă din motive de preţ.

Nutriţioniştii spun că laptele produs în condiţii ecologice conţine niveluri mai mari de nutrienţi şi vitamine faţă de cel nonorganic. E foarte bogat în acizii graşi esenţiali omega 3 şi vitamina E. "Beneficiile laptelui bio pot fi explicate prin modul în care sunt hrănite animalele.

Acestea au o dietă naturală într-o măsură mai mare, fiind hrănite cu iarbă proaspătă sau furaje", arată Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. Ecologiştii spun că producerea laptelui organic e benefică pentru mediu. Pentru a hrăni animalele, fermierii eco nu folosesc pesticidele şi erbicidele care rămân în aer, sol şi apă mult timp după ce sunt folosite.

Pentru a fi certificate pentru producţia de lapte organic, animalele trebuie să fie hrănite cu cel puţin 80% nutreţuri organice pe o perioadă de minimum 9 luni înaintea certificării, apoi pentru încă 3 luni cu 100% nutreţuri organice.

75% mai mult betacaroten

Cunoscut şi sub denumirea de lapte bio, acest tip de aliment aduce mai multe beneficii pentru organism decât cel procesat, arată studiile cercetătorilor englezi de la Universitatea Glasgow.
Laptele organic conţine cu 75% mai mult betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism.
De asemenea, conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi precum luteina. Studiul concluzionează că un pahar de lapte pe zi acoperă 17,5% din necesarul zilnic de vitamina E al femeilor şi 14% din necesarul pentru bărbaţi.

Acizii graşi protejează inima

Tot în Marea Britanie, dar la Liverpool, cercetătorii au făcut un experiment prin care au vrut să arăte diferenţele dintre produsul obişnuit şi cel ecologic. Ei au colectat lapte din 17 ferme organice şi 19 care produc lapte nonorganic, din nord-vestul Angliei şi Ţara Galilor.

Ciclul de producţie a fost urmărit timp de 12 luni, iar concluzia la care au ajuns cercetătorii a fost că cel organic are un conţinut de acizi graşi de tip omega 3 cu 68% mai mare faţă de cel nonorganic.

Laptele organic prezintă şi un raport redus între acizii graşi omega 6 şi cei omega 3. O valoare mai scăzută a lui omega 6 duce la scăderea apariţiei bolilor de inimă.

Motive pentru a bea lapte organic

Laptele organic e produs fără antibiotice. Antibioticele sunt folosite peste tot acum. Laptele organic provine de la vaci care nu au fost tratate cu antibiotice, deci laptele lor nu contribuie la creşterea rezistenţei bacteriene.
Laptele bio nu conţine pesticide. Animalele sunt hrănite cu iarbă proaspătă.
E o sursă importantă de acid linoleic , care previne bolile de inimă şi diabetul.
E bogat în calciu. Un pahar de lapte conţine aproximativ 300 mg de calciu.


În România e rar şi scump

Micii producători de lactate bio români încearcă să-şi facă loc pe piaţă şi îşi vând marfa în zonele din jurul fermelor.

"Din 2000 producem lapte, brânză-cremă, feta, caşcaval şi smântână ecologice. Am început cu două vaci şi acum avem opt", explică Wilhelm Schuster din zona Sibiului. "Obţinem 5.000 litri de lapte pe an, iar produsele ni le vindem numai la Sibiu. Preţul este cu 20% mai mare decât al produselor convenţionale", mai spune el."Potenţialul fermierilor români e foarte mare şi probabil există câteva sute de mii de fermieri care produc lapte bio şi nici nu ştiu", ne-a declarat Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale Române a Laptelui. "Pe piaţa românească, produsele ecologice sunt cu 20-50% mai scumpe decât cele obişnuite şi, de aceea, e greu de găsit o piaţă internă de desfacere".

În magazine, laptele bio lipseşte

Marile magazine au opinii diferite. "Comercializăm doar şvaiţer şi unt produse în România, de firma LaDorna", confirmă magazinele Billa. La alte supermarketuri, răspunsul a fost vag: "Nu ştim", "N-am auzit". Ne lămureşte tot Valeriu Steriu: "Laptele bio are o valabilitate de doar cinci-zece zile, astfel că producătorii nu se aventurează să-l vândă ca atare pe piaţă.

Pentru comparaţie, în Germania piaţa laptelui bio însumează un miliard de euro pe an, iar în Marea Britanie reprezintă 40% din totalul ofertei". Soluţiile pentru români sunt două: ori şi-l aduc singuri de la fermele acreditate, din zona unde locuiesc, ori cumpără din Ungaria sau din Occident, din orice supermarket.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite