Lacurile de agrement din Capitală, transformate în gropi de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii aruncă tot ce le prisoseşte, de la moloz la pungi de plastic, în lacurile care ar trebui să fie, pentru mulţi dintre ei, loc de agrement şi de recreere. În timp ce apele se umplu de deşeuri, primăriile de sector şi „Apele Române“ se învinovăţesc reciproc.

Peturi, covoare zdrenţuite, chiar şi hoituri zac aruncate la întâmplare de o parte şi de alta a Lacului Morii. Ploaia măruntă amestecă prin noroaiele de lângă faleză şi resturi menajere, pungi de plastic sau hârtii, simboluri ale civilizaţiei dâmboviţene, ce se transformă încet-încet în munţi de deşeuri.

„Peste tot sunt gunoaie, vin căruţe şi maşini cu moloz şi descarcă lângă buza lacului, mai ales pe lângă curţi, pe unde zac mormane. Gunoaie câte vrei şi pe unde vrei, dar pe mine nu mă interesează, că eu stau la bloc”, spune un cetăţean ce-şi plimbă câinele pe lângă lac, în apropiere de Calea Crângaşi.

Pe aceeaşi stradă locuieşte şi Stela Constantin, preşedinta unei asociaţii de locatari din zonă, care se plânge, în primul rând, de resturile abandonate lângă lac în urma unor lucrări de canalizare. „Au mai făcut curat pe aici, dar destul de rar. Ce folos însă că oamenii aruncă încontinuu cu sacoşele sau cu remorcile. Nu le face nimeni nimic, iar noi trebuie să suportăm mizeria”, spune Stela Constantin.

„Apele Române”: „Nu suntem gunoierii apelor!”

„Administrarea Lacului Morii revine exclusiv Apelor Române. Ei sunt responsabili. Chiar au venit de curând, au curăţat lacul şi au lăsat gunoaiele la mal, urmând să le ridice”, a declarat, pentru „Adevărul”, Liviu Vulpe, directorul de comunicare al Primăriei Sectorului 6. Administraţia Naţională „Apele Române” susţine însă că doar luciul apei şi taluzul intră în administrarea sa, sarcina de a curăţa malurile, revenind autorităţilor locale.

„Noi salubrizăm în permanenţă luciul de apă şi taluzul, gunoaiele se încarcă în maşinile celor de la „Urban”, care le transportă la groapa de gunoi „Giuleşti-Sârbi”, dar, prin Ordonanţa nr. 21/2002, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, primăriile sunt obligate să salubrizeze malurile”, a spus Ana-Maria Tănase, purtător de cuvânt la „Apele Române”.

Deocamdată însă, dacă vrei să urci pe malul lacului dinspre strada Agnita din cartierul Giuleşti, nu poţi din cauza deşeurilor ce zac şi pe maluri, şi pe taluz, iar pe Lacul Morii s-au format mici insule de gunoi, pe care se refugiază din când în când lişiţele.

Cai morţi, dulapuri sau paturi dezmembrate plutesc în derivă pe Lacul Plumbuita, din sectorul 2 al Capitalei, care intră tot în administrarea „Apelor Române”. Aici nu există canalizare, apele din rigole scurgându-se direct în lac, printre şirurile de peturi şi doze de bere.

„Primăria ar trebui să rezolve mai întâi problema canalizării, să pună containere, să îngrădească locul ori să amenajeze spaţii verzi în zonă, descurajându-i astfel pe cei care aruncă gunoaie în Plumbuita. „Apele Române” nu sunt gunoierii lacurilor, trebuie şi alţii să-şi mai asume aceste responsabilităţi”, susţine Ana-Maria Tănase.

image
image

S-a mai făcut curăţenie pe ici-pe colo, dar în unele locuri e dezastru. Oamenii din zonă sunt cum sunt şi n-ai cum să-i civilizezi. Ar trebui nişte amenzi zdravene.

image


Nae Constantin
localnic, cartier Colentina

Lacul Tei, bântuit de navete de bere

Pe Lacul Tei din cartierul Colentina se opresc, din când în când, la mal navete de bere, peturi, ciorapi sau pantofi desperecheaţi. Bucureştenii îşi văd mai departe de drum, în cazul în care nu ies de prin curţi cu găleţile pline cu apă murdară şi o aruncă direct în lac. 

Primăria Municipiului Bucureşti, care are în subordine Administraţia Lacuri şi Parcuri, a elaborat în 2006 un proiect de ecologizare şi reabilitare a lacurilor din Capitală, finanţat din fonduri europene.

Printre obiectivele vizate de acest proiect se numără şi Lacul Tei. Până când edilii se vor pune pe treabă însă mai e cale lungă.

Oamenii confundă lacul cu containerele de gunoi

Indiferenţa autorităţilor locale este completată de comportamentul bucureştenilor. Nae Constantin locuieşte în apropiere, pe Strada Folclorului, şi spune că de vină sunt şi oamenii care nu se mai obosesc să-şi strângă gunoaiele în containere, ci le aruncă direct în lac.

„S-a mai făcut curăţenie pe ici-pe colo, dar în unele locuri e dezastru. Oamenii din zonă sunt cum sunt şi n-ai cum să-i civilizezi. Ar trebui nişte amenzi zdravene şi supravegheat locul”, a declarat Nae Constantin.

image


Cutii de plastic, doze de bere şi bidoane sparte sunt duse de vârtejul apei pe malurile Lacului Morii

image


„Loc de relaxare“ pe malul Lacului Cernica

image


De o parte şi de alta a Lacului Tei, bucureştenii aruncă pe drum sau direct în apă tone de gunoaie

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite