Jucării europene, toxice pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din UE riscă să fie intoxicaţi cronic cu produsele chimice din jucării, iar cei mai afectaţi sunt micuţii din familii sărace. Boli cronice, cauzate de chimicalele din păpuşi sau ursuleţi de pluş, îi afectează deja pe mulţi dintre copiii europeni, susţin experţii de mediu.

Scandalul jucăriilor toxice revine în actualitate, de această dată fiind ameninţaţi în special copiii din Europa, informează cotidianul „Le Monde”. Potrivit unui studiu al Agenţiei Federale de Mediu din Germania, Marike Kolossa-Gehring, care a fost prezentat în cadrul unui colocviu de biosupraveghere, desfăşurat recent la Paris, toţi copiii din Germania sunt afectaţi cronic de produsele chimice care intră în alcătuirea jucăriilor ce sunt fabricate în această ţară.

Studiul, iniţiat în anul 1985, a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 20.000 de copii ce proveneau din familii cu un nivel de trai mai scăzut. Prin extensie, având în vedere că jucăriile din Germania sunt similare cu cele care se comercializează şi în celelalte ţări europene, este foarte posibil ca mulţi alţi copii din Europa să se afle în aceeaşi situaţie, iar contaminarea să aibă deja proporţii îngrijorătoare.

Colocviul de biosupraveghere, care a avut loc la Paris, face parte din Planul European pentru perioada 2004-2010 şi îşi propune să creeze un sistem integrat de informare pe mediu şi sănătate.

UE nu mai dă fonduri pentru biosupraveghere

Din păcate, după cum a declarat reprezentanta Direcţiei Generale a Mediului din cadrul Comisiei Europene, Birgit Van Tongelen, programul prin care încă din anul 2005 se urmărea crearea unei reţele de experţi în biosupraveghere este împiedicat, cel puţin în această perioadă, din cauza faptului că au fost oprite finanţările.

Anul trecut, în urma numeroaselor acuze aduse Chinei de către americani, acest stat a hotărât să excludă folosirea vopselei cu plumb din tehnologia de fabricare a jucăriilor.

Victimele cele mai uşoare sunt copiii cu vârste cuprinse între unu şi trei ani, expuşi direct substanţelor toxice care intră în compoziţia sunătorilor cu bile din metal, ce pot fi înghiţite, sau a jucăriilor de baie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite