Iarnă geroasă în nord, primăvară timpurie în sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii estimează că lunile care urmează vor aduce cantităţi însemnate de zăpadă şi temperaturi care pot coborî sub -25 de grade Celsius. În timp ce în jumătatea nordică a ţării sunt aşteptate precipitaţii abundente şi tempe­raturi scăzute, în zonele estice şi sudice valorile termice s-ar putea situa peste 15 grade.

Sfârşitul acestui an şi primele luni ale anului următor aduc vreme rece, chiar geroasă, în zonele din jumătatea nordică a ţării, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Aceştia spun că temperaturile vor fi apropiate de valorile care caracterizează această perioadă în zonele centrale, nordice şi vestice.

„În ceea ce priveşte regiunile sudice şi estice ale ţării, se remarcă tendinţa de depăşire a valorilor normale”, ne-a explicat meteorologul Liana Cazacioc din cadrul Serviciului de Prognoză pe lungă durată. Potrivit acesteia, în perioadele cele mai calde, temperaturile maxime ar putea depăşi 15 grade Celsius.

Crăciun cu zăpadă

„Aceste valori se vor înregistra cu precădere în jumătatea sudică a ţării. În zonele din centru şi nord vom avea cele mai scăzute temperaturi, care ar putea ajunge la sub -25 de grade Celsius în depresiuni”, a adăugat Liana Cazacioc.Următoarele două luni vor aduce ninsori în majoritatea zonelor ţării, dar cele mai importante cantităţi de zăpadă vor cădea în regiunile nordice şi în zonele montane. „Aici am putea avea cantităţi de precipitaţii care să depăşească valorile medii climatologice, iar în rest vor fi apropiate de valorile normale”, a spus reprezentantul ANM.

Vremea geroasă şi ninsorile care vor cădea în această lună vor fi însoţite de intensificări ale vântului şi de ceaţă. Tot în această perioadă, potrivit meteorologilor, se va produce polei.

Ger în nord şi centru

Liana Cazacioc a explicat că ultimele în două săptămâni ale lunii decembrie se vor înregistra şi cele mai scăzute temperaturi din acest an. „În nopţile cele mai reci, din partea a doua a lunii, temperaturile minime pot coborî sub valoarea de -20 de grade Celsius în depresiunile din nordul şi centrul ţării. În acelaşi timp, însă, vom avea perioade călduroase mai ales în sud, unde maximele termice se vor situa peste 10 grade Celsius”, a mai spus meteorologul din cadrul Serviciului de Prognoză pe lungă durată.

Schimbări bruşte de temperatură

Prima lună a anului viitor aduce şi primele semne de primăvară, cu vreme mai caldă decât în decembrie şi cu temperaturi care se vor situa peste valorile specifice acestei perioade a anului.

„Ceea ce caracterizează însă luna ianuarie este trecerea bruscă de la zile călduroase la răciri accentuate. În perioadele cele mai calde, temperaturile maxime vor depăşi 10 grade în sudul ţării, iar în nopţile cele mai răcoroase minimele ar putea coborî sub -25 de grade Celsius în nord şi în centru”, a precizat meteorologul Liana Cazacioc.

Potrivit acesteia, în perioadele cu vreme rece vor cădea precipitaţii sub formă de ninsoare. De asemenea, vor fi condiţii de polei.
„În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii, acestea vor fi mai mari decât în mod obişnuit în vest, centru şi nord-est”, a mai spus reprezentantul ANM.

Început de an secetos în sud-est

Meteorologii spun că luna februarie va aduce ultimele zile de iarnă, dar numai în centrul, nordul şi vestul ţării. Aici, în nopţile cele mai reci, minimele termice vor coborî sub -15 grade Celsius.  „În estul şi în sudul teritoriului se pot înregistra depăşiri ale normelor”, a spus reprezentantul ANM.

Potrivit Lianei Cazacioc, în aceste zone temperaturile maxime vor depăşi 15 grade Celsius. Primele trei luni ale anului viitor vor aduce ploi abundente în vestul, centrul şi nordul ţării.

„Cantităţile de precipitaţii vor avea tendinţa spre excedent în vestul, centrul şi nordul ţării şi în rest vor fi în general normale”, a explicat Liana Cazacioc.

Secetă puternică în zona Buzăului

Începutul de an accentuează, însă, vulnerabilitatea zonelor sudice şi sud-estice din punctul de vedere al necesarului de apă din sol. Lipsa precipitaţiilor în regiunile sudice, estice şi sud-estice vor duce la accentuarea deficitului de apă din sol în aceste zone. Astfel, estimările meteorologilor arată că în aceste zone seceta care caracterizează perioada de iarnă se va menţine şi în primele luni ale anului care urmează.

În luna martie, în zona Buzăului, condiţiile de apă din sol indică secetă puternică, iar în restul teritoriului din sud şi sud-est acest fenomen se va manifesta la nivel moderat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite