Hrana noastră este şi ea "chinuită de căldură"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de porc şi cea de pasăre, laptele şi cartofii, ceapa şi verdeţurile, toate aceste alimente, care se află pe masa noastră de zi de zi, simt efectele încălzirii globale şi calitatea lor

Carnea de porc şi cea de pasăre, laptele şi cartofii, ceapa şi verdeţurile, toate aceste alimente, care se află pe masa noastră de zi de zi, simt efectele încălzirii globale şi calitatea lor este afectată de această suferinţă.

Oamenii de ştiinţă, întruniţi în sudul Indiei, la Hyderabad, într-o conferinţă care avut ca temă agricultura şi schimbările climatice, avertizează că dezastrul provocat de încălzirea globală va fi resimţit din plin de săracii lumii, indiferent de postura în care se află ei, de consumatori sau de producători.

"Timpul s-a transformat deja în duşmanul nostru", a spus John McDermott, directorul Diviziei de cercetări din cadrul Institutului internaţional de cercetări întreprinse asupra şeptelurilor, care îşi are sediul în Nairobi. El îşi susţine ipoteza, aducând în atenţia specialiştilor exemplul unui virus mortal care se transmite oilor, vitelor şi oamenilor prin muşcătura de ţânţar şi căruia căldura îi oferă condiţii optime pentru a se înmulţi.

Acest virus se automultiplică rapid, fiind favorizat de clima din ce în ce mai uscată din estul şi sud-estul Africii. Muştele şi ţânţarii contaminaţi împrăştie virusul în zonele neafectate, ceea ce conduce deja la adevărate epidemii. Pentru cei nevoiaşi, aceste epidemii înseamnă moartea vitelor şi, în consecinţă, ajung să fie lipsiţi de hrană, însăşi viaţa lor fiind pusă în primejdie.

Specialiştii au studiat, de asemenea, bolile culturilor de ceapă, spanac, varză şi usturoi, pentru a vedea cum le-ar putea ajuta să facă faţă schimbărilor climatice. De asemenea, ei au avertizat că lipsa precipitaţiilor sau, dimpotrivă, furtunile şi uraganele vor avea un impact major asupra agriculturii. Sunt necesare noi soiuri, noi tehnici de altoire nedescoperite încă, pentru a face faţă, pe rând, inundaţiilor ori secetei sau pentru a proteja recoltele de insecte. Legumele, cât şi celelalte culturi vor suferi probabil mutaţii, ele fiind nevoite să se adapteze din ce în ce mai mult solurilor aride.
(Mihaela Pavnutescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite