Fusul lui Gandhi toarce în soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Orient, tradiţionaliştii deapănă lâna şi firele de bumbac manual
În Orient, tradiţionaliştii deapănă lâna şi firele de bumbac manual

Depănătoarea tradiţională a indienilor a fost transformată într-un dispozitiv unic, care învârteşte aţa cu ajutorul energiei solare. Vârtelniţa lui Mahatma Gandhi, simbolul eliberării de sub imperialismul britanic, s-a transformat în simbolul luptei împotriva schimbărilor climatice.

Reprezentanţii Institutului Mahatma pentru Industrializarea Rurală (IMIR) din India au dezvoltat un dispozitiv unic prin care intenţionează să crească gradul de popularitate al vârtelniţei „charkha". Depănătoarea unică pentru firele de bumbac, mătase sau lână funcţionează cu energie solară.

„E drept că se mişcă mai încet pe timpul anotimpului ploios, când soarele se ascunde după nori, dar îl putem utiliza în restul anului fără niciun fel de probleme", spune administratorul IMIR, Pavan Thakur. Acest nou „charkha" foloseşte curentul electric generat de două celule fotovoltaice de câte 37 de waţi, funcţionând astfel pe tot parcursul zilei. O baterie de rezervă, de 12 waţi, este ataşată panoului solar şi rămâne încărcată pentru a alimenta motorul maşinăriei încă trei ore după apusul soarelui.

Deapănă peste 3.000 de metri de aţă

În timp ce o „charkha" tradiţională deapănă 2.000 de metri de aţă pe oră, maşinăria solară poate produce 3.500 de metri de aţă în acelaşi timp. „Testăm momentan noul dispozitiv de tors cu ajutorul unor comercianţi de bumbac. Primele rezultate au fost încurajatoare", a spus un membru al Asociaţiei Producătorilor de Bumbac KVIC din India.

Invenţia indienilor a stârnit şi o dezbatere la nivel ideologic printre adepţii lui Gandhi. „Definiţia tradiţională a bumbacului - khadi -, arată că acesta trebuie să fie prelucrat manual, fără a se folosi curentul electric. Aşa că este discutabil dacă produsul acestei maşinării poate fi considerat bumbac adevărat.

În orice caz, bănuiesc că dacă noua maşinărie dă un randament mai mare, Mahatma Gandhi ar aprecia rezultatele. La fel s-a întâmplat şi atunci când trăia, iar un fermier a reinventat vârtelniţa astfel încât să poată produce manual mai multă aţă", spune Devendra Desai, preşedintele KVIC.

Imaginea lui Gandhi în istorie

Mahatma Gandhi este cunoscut drept părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente. Numele de Mahatma - „marele suflet“ - i-a fost dat de celebrul poet indian Rabindranath Tagore. În 1947, Mahatma Gandhi a reuşit să-i convingă pe imperialiştii englezi să redea Indiei libertatea. Gandhi şi-a dedicat viaţa descoperirii adevărului, intitulându-şi autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevărul“. Mahatma Gandhi spunea că cea mai importantă luptă de purtat este cu propriile temeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite