Francezii produc biocarburant din alge hrănite cu gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Hexagon a fost inaugurată prima platformă mondială de producere a carburantului eco din alge. Plantele, cultivate într-un bazin artificial, sunt hrănite cu dioxidul de carbon provenit din fermentaţia deşeurilor menajere.

Grupul Séché Environnement a inaugurat săptămâna trecută la Vigeant, comună din sudul departamentului Vienne al regiunii franceze Poitou-Charentes, prima platformă mondială de producere a biocarburantului pe bază de alge, potrivit Associated Press.

Plantele sunt cultivate cu ajutorul procesului de fermentaţie a deşeurilor menajere. Thierry Meunier, responsabilul ştiinţific al grupului, a explicat că algele sunt proliferate într-un bazin cu apă care măsoară 10 metri  lungime şi trei metri lăţime.  Acesta are o adâncime de 50 de centimetri. „Algele se hrănesc timp de cinci zile cu dioxidul de carbon degajat de deşeurile menajere, iar lichidul obţinut este apoi transformat în biocarburant“, a spus Thierry Meunier.

Suprafaţa platformei va avea un hectar

Construcţia platformei, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, care se va întinde în curând pe un hectar, a costat 200.000 de euro. Regiunea Poitou-Charentes a contribuit cu 50.000 de euro.

 „Acest tip de tehnologie este de viitor. De acum înainte, deşeurile vor putea intra într-un circuit benefic pentru mediul înconjurător. Noi nu facem concurenţă producţiilor existente la ora actuală, precum biocarburantul obţinut din rapiţă“, a mai spus Meunier. „Cu o sută de kilograme de alge, noi producem doar 15 litri de biocarburant, dar ne vom dezvolta. Suntem încă la început“, a spus şi Patrice Sarrazin, coordonatorul proiectului.

Proiect de viitor

„Este un pas decisiv în ceea ce priveşte revoluţia verde, în lupta împotriva schimbărilor climatice şi în pregătirea noastră pentru perioada post-petrol“, a specificat Ségolène Royal, preşedintele consiliului regional din Poitou-Charentes. „Trebuie să inventăm secolul care urmează“, a încheiat fosta candidată la preşedinţia Franţei. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite