Fabrică de covoare ecologice la Rupea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura fabrică de ţesături eco din România funcţionează în judeţul Braşov.Ţesăturile sunt făcute din fibră de cactus, de cocos, iarbă de mare, iută, bambus sau din hârtie.

În urmă cu 11 ani, la Rupea s-a înfiinţat primul cămin pentru fetele orfane din zonă. Totul a fost posibil datorită ajutoarelor primite din Germania, din partea Bisericii Evanghelice Luterane din zona Renania de Nord, Westfalia, şi cu ajutorul Asociaţiei Saşilor.

După înfiinţarea căminului, sponsorii s-au gândit că ajutorul cel mai mare pentru fetele cazate acolo ar fi înfiinţarea unor ateliere meşteşugăreşti, în care tinerele să înveţe o meserie. „S-au creat imediat ateliere de croitorie sau de coafură. Şi totuşi, a rămas întrebarea legată de ce fac fetele după ce ies din cămin?”, îşi aminteşte Hellwing Karol, administratorul fabricii de covoare din Rupea.

Producţie pentru export

Fabrica de covoare a fost construită prin contribuţia Asociaţiei Umanitare NOWERO. „A venit un investitor din Germania cu specific pe industria uşoară şi cu o tradiţie de peste 120 de ani în acest domeniu.

Am început în anul 2000 cu şapte fete, am avut o perioadă în care lucrau aici 104 fete, iar acum avem 65 de persoane. Acum mai sunt doar câteva fete, pentru că multe au plecat să lucreze în ateliere mari din Bucureşti sau din Braşov”, povesteşte Hellwing Karol.

Trei sferturi din tot ce se produce la fabrica din Rupea se exportă. Comenzile vin constant din SUA, Franţa, Germania şi Austria. Covoarele sunt făcute din fibră de cactus, de cocos, iarbă de mare, iută, bambus sau din hârtie. Materia primă pentru covoarele ecologice de Rupea este adusă din Portugalia, India, China şi Belgia.

Curăţate doar cu spumă şi prin aspirare

Aproape toate produsele ce ies din fabrica braşoveană sunt antialergice şi nu reţin praful. „Am adus de curând un produs prin care, la cerere, tratăm covoarele pe care le vindem. Putem, de exemplu, să le facem să nu rămână pătate, orice ar cădea pe ele”, povesteşte şeful biroului de producţie, Valentin Ţopa.

Fiind covoare speciale, făcute din material cu proprietăţi fizice deosebite, produsele fabricii de la Rupea au nevoie de precauţii pentru a nu se deteriora în timpul spălării. „Covoarele ecologice se curăţă doar cu spumă şi prin aspirare”, spune Hellwing Karol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite