Exportul de produse bio a adus 100 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a exportat aproape 130.000 de tone de produse ecologice anul trecut. Cele mai căutate produse la export au fost fructele de pădure. Afinele negre s-au vândut chiar cu 220 de euro pe tonă.

Cantitatea de produse ecologice obţinută în România în 2008 s-a situat la aproximativ 260.000 de tone. Circa jumătate din această cantitate a mers la export.

Peste 80 % din produsele exportate au reprezentat materie primă, valoarea exportului situându-se la 100 de milioane de euro, după cum a declarat ieri Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

“Valoarea exporturilor de produse ecologice româneşti a crescut în 2008 cu circa 20 de milioane de euro, faţă de 2007”, a mai precizat Teodora Aldescu, prezentă la un seminar de promovare a produselor ecologice. Cele mai căutate produse la export au fost fructele de pădure, urmate fiind de cereale, oleaginoase şi proteice, miere şi lapte.

în lume, Milioane de hectare cultivate bio

Pe de altă parte, România a importat în 2008 produse ecologice în valoare de 8-10 milioane euro, mai mult cu 3-4 milioane euro decât în 2007. România a importat, printre altele, şi dulceţuri, cafea şi dulciuri. Consumul de produse ecologice pe piaţa internă se situează în momentul de faţă sub 1 %, iar ţinta pe care reprezentanţii MAPDR şi-au propus-o pentru 2013 este de 5 %.

Nu sunt însă extrem de optimişti nici în ceea ce priveşte creşterea consumului, dar nici a suprafeţei cultivate în sistem ecologic, care se situează în momentul de faţă, potrivit estimărilor, la 220.000 de hectare. Ţinta pentru 2013 este de 750.000 de hectare.

La nivel european, Italia are cele mai mari suprafeţe cultivate în sistem ecologic, urmată fiind de Germania, Austria şi Franţa. La nivel mondial, suprafaţa cultivată în sistem ecologic este de 32 milioane de hectare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite