Elefanţii elimină căldura prin „puncte fierbinţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologii au ajuns la concluzia că pachidermele nu-şi reglează temperatura corpului doar cu ajutorul urechilor sau făcând baie în râuri. Cercetătorii au descoperit secretul elefanţilor: pachidermele se pot răcori prin intermediul unor „puncte fierbinţi“ de pe corp.

Folosind aparate foto termice, câţiva biologi de la două universităţi din Viena au descoperit că elefanţii au pe suprafaţa corpului o serie de „puncte fierbinţi" care îi ajută să-şi regleze temperatura, scrie cotidianul „The Daily Telegraph".

Cercetătorii, care au fost mult timp interesaţi de modul cum reuşesc elefanţii să‑şi modifice temperatura, şi-au dat seama că prin direcţionarea sângelui către aceste mici zone de pe piele elefanţii pot pierde rapid din căldură. De obicei, animalele mari au tendinţa de a reţine mai multă căldură, pentru că, în raport cu volumul lor, au o suprafaţă mică pentru eliminarea acesteia. Elefanţii sunt şi mai dezavantajaţi, nu numai din cauza temperaturilor mari din habitatele lor din Africa şi din Asia, ci şi pentru că le lipsesc glandele sudoripare, care ajută alte mamifere să se răcorească.

Un mit distrus

Până acum, specialiştii credeau că animalele, care ajung la 12-13 tone atunci când sunt complet dezvoltate, au urechile mari pentru a se putea răcori. Pielea din urechi este mai subţire, astfel încât sângele pompat în ele se răceşte mai uşor.

Noile studii demonstrează însă că elefanţii se răcoresc şi altfel. „Elefanţii sunt cele mai mari mamifere terestre. Se numesc pachiderme (denumire din greacă) din cauza faptului că se presupune că au pielea groasă. Studiile noastre arată în mod clar că acesta este doar un mit. De fapt, pielea elefanţilor ar trebui să aibă mai multe concentraţii de reţele vasculare decât a fost anterior apreciat", spune Nicole Weissen­bock, ecolog la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, care a condus studiul.

Cercetătorii au studiat şase elefanţi africani de la Grădina Zoologică din Viena, în timp ce aceştia îşi schimbau mediul, din interior în exterior, pentru a vedea cum li se modifică temperatura corpului. Aceştia au descoperit până la 15 astfel de puncte, în afara celor aflate pe urechi. Studiul arată cum se extind aceste zone în timp ce temperatura creşte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite