Electricele vechi, colectate în fiecare lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice se extinde începând din această toamnă şi în zona rurală, în judeţele Covasna şi Argeş, incluse într-un proiect-pilot

Companiile de salubritate şi autorităţile locale vor colecta deşeurile electrice şi electronice în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Cea de-a treia ediţie a campaniei „Marea debarasare”, desfăşurată la nivel naţional, va avea loc sâmbătă, 4 octombrie. Acţiunea este organizată de Ministerul Mediului împreună cu organizaţiile colective Environ, Rorec şi Recolamp, fiind susţinută de autorităţile locale şi de firmele de salubritate.

„Dacă până acum campania s-a adresat exclusiv locuitorilor din mediul urban, noutatea campaniei «Marea debarasare» din această toamnă constă în organizarea unei acţiuni de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi în zonele rurale din judeţele Covasna şi Argeş, sub forma unui proiect-pilot”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

O jumătate de oră în fiecare sat

Pentru aceste două judeţe au fost alocate câte trei camioane, fiecare având capacitatea de 20 de tone. Acestea vor urma cele trei trasee stabilite pentru fiecare judeţ, iar timpul de staţionare în fiecare localitate va fi de aproximativ o jumătate de oră.

După cele două evenimente similare desfăşurate în toamna anului trecut, respectiv în primăvara acestui an, autorităţile propun o campanie la nivel naţional, care se va întinde pe un an întreg, în prima sâmbătă a fiecărei luni.

„Dorim ca «Marea debarasare» din 4 octombrie să nu reprezinte un exerciţiu de o singură zi”, a adăugat ministrul de resort.

Ţinte ambiţioase

Atât decizia privind includerea satelor în acest proiect, cât şi cea privind desfăşurarea cu regularitate a acestei campanii se înscriu pe linia acţiunilor pe care România trebuie să le întreprindă în vederea îndeplinirii obligaţiilor care îi revin în privinţa reciclării deşeurilor de acest tip.

Astfel, conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, cantitatea de deşeuri electrice şi electronice pe care trebuie să le colecteze România până la sfârşitul acestui an este de patru kilograme pe cap de locuitor.

Capitala, în avans

Primăria Sectorului 1, împreună cu firma de salubritate Romprest şi în colaborare cu asociaţia Environ, strânge deşeurile electrice şi electronice în fiecare a doua duminică a fiecărei luni.

De asemenea, administraţia sectorului 2 a Capitalei organizează sâmbătă, 27 septembrie, o acţiune similară pe parcursul a cinci ore, între 9.00 şi 14.00. Campania în acest sector va continua în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni.

1.200 tone de deşeuri

- electrice şi electronice au fost strânse de la populaţie la ediţiile precedente ale campaniei „Marea debarasare“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite