"Ecologie înseamnă drumuri verzi şi băi comunale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laszlo Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, a condus o campanie prin care a renovat mai mule băi comunale cu ajutorul voluntarilor şi, în acelaşi timp, promovează fervent

Laszlo Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, a condus o campanie prin care a renovat mai mule băi comunale cu ajutorul voluntarilor şi, în acelaşi timp, promovează fervent "drumurile verzi".

Fundaţia pentru Parteneriat a fost înfiinţată în decembrie 1998, Laszlo Potozky fiind şi fondatorul organizaţiei. La momentul înfiinţării, el avea deja o experienţă în derularea de proiecte ecologice şi şi-a propus să clădească o fundaţie care să aducă un aport însemnat la îmbunătăţirea mediului şi a dezvoltării comunităţilor din România.

Adevărul: Cum a luat naştere Fundaţia pentru Parteneriat?

Laszlo Potozky: În primul an de activitate am fost o organizaţie de mediu locală, dar începând cu decembrie 1999 ne-am transformat într-o organizaţie primordial finanţatoare, de altfel ajungând ca astăzi să fim singurul finanţator indigen al proiectelelor de mediu derulate de către ONG-uri de mediu.

- Ce sunt "drumurile verzi" de fapt?

"Drumurile Verzi" (Greenways) reprezintă o iniţiativă răspândită şi recunoscută în Statele Unite ale Americii, precum şi în Europa de Vest. Prin "Drumuri Verzi" se promovează conservarea şi valorificarea moştenirii culturale şi naturale a unei regiuni pe baza principiilor dezvoltării durabile. Totodată, prin aceste iniţiative se creează noi oportunităţi educative, economice şi sportive în localităţile din regiune. Drumurile Verzi aduc beneficii mediului înconjurător, îmbunătăţesc calitatea vieţii şi oferă şansa activităţilor economice durabile pentru populaţia localităţilor din zonă.

Fundaţia pentru Parteneriat este iniţiatorul acestui program în România. Am început în 2001 cu primul drum verde din România - Drumul Apelor Minerale, după care am trecut la diseminarea experienţei şi am sprijinit prin finanţări şi asistenţă tehnică iniţierea a altor cinci drumuri verzi - Drumul Molidului, Drumul Aurului, Drumul Moştenirii Maramureşene, Drumul Calcarului - dezvoltate şi implementate de ONG-uri partenere din zonele respective. De exemplu, doar în 2006 au fost organizate 35 de evenimente şi activităţi pe cele cinci drumuri verzi existente în România, cu implicarea a peste 2.500 de persoane.

- Cum aţi reuşit să mobilizaţi voluntarii?

"Drumul Apelor Minerale" este prima iniţiativă de acest fel în România şi este implementat în zona centrală a României, în judeţul Harghita. Existenţa în trecut a sutelor de băi şi a miilor de izvoare de apă minerală cu efecte curative a constituit o bază perfectă pentru implementarea unei astfel de iniţiative. Datorită faptului că în regiunea Ciomat-Balvanyos cultura băilor minerale este seculară, această iniţiativă a fost salutată cu entuziasm de comunităţile locale. În perioada 2001 - 2007 au fost implementate în zonă mai multe proiecte iniţiate sau spijinite de organizaţia noastră în cadrul acestui program.

Exemplele cele mai elocvente sunt: poteca suspendată din Tinovul Mohoş, reconstrucţia Băilor Nadaş, construcţia şi amenajarea primului Muzeu al Apelor Minerale din satul Tuşnad (inaugurat în 2005), precum şi alte patru băi tradiţionale de apă minerală. Şi ca să vă dau şi un exemplu mai detaliat, vă prezint ultima iniţiativă de anul trecut.

Cel mai mare şi mai impresionant eveniment de pe "Drumul Apelor Minerale" a fost reconstrucţia Băii Călugărilor şi a grădinii de pelerinaj din apropiere (în vecinătatea faimosului loc de pelerinaj de la Sumuleu). Acestea au fost construite pe baza unor principii de amenajare peisagistică organică în cursul unei tabere de lucru (de fapt, o CLACA tradiţională), în august 2006.

Baia Călugărilor este a şaptea baie cu apă minerală tradiţională reabilitată de-a lungul "Drumului Apelor Minerale" în ultimii şase ani. Peste 350 de familii au sprijinit într-un fel sau altul iniţiativa - oferind cazare voluntarilor, lucrând alături de ei, prin donaţii (bani, materiale, unelte şi mâncare). De asemenea, peste 30 de firme mici şi mijlocii din zonă au contribuit prin donaţii (bani şi materiale).

Principalele elemente ale acestei noi atracţii a "Drumului Apelor Minerale" sunt clădirea băii în formă de lalea, un cadran solar, un cadran lunar, câteva construcţii din nuiele de salcie, poteci din scânduri şi panouri turistice. Toate acestea au fost realizate folosind exclusiv materiale naturale, cum ar fi nuiele de salcie, lemn, piatră etc. Succesul noii Băi a Călugărilor este dovedit de numărul mare de vizitatori în fiecare zi.

- Putem spune că la noi se practică în mod real turism ecologic?
Cu toate că potenţialul ecoturistic al României este uriaş, mai ales în ceea ce priveşte zona Deltei şi a Carpaţilor, iniţiativele care se încadrează în ceea ce poate fi numit ecoturism veritabil şi care respectă principiile de bază ale ecoturismului sunt încă puţine. Foarte mulţi de la noi din ţară fac confuzii în ceea ce priveşte ecoturismul, făcând confuzie cu multe alte tipuri de iniţiative turistice.

Fundaţia noastră a reuşit iniţierea unui program de sprijinire a iniţiativelor de acest gen coroborată cu dezvoltarea capacităţilor împreună cu un partener specializat în acest domeniu, şi anume Asociaţia de Ecoturism din România. "Întărirea parteneriatelor pentru Conservarea Naturii şi Turism în România" este un program de finanţare şi dezvoltare a capacităţii care stimulează dezvoltarea şi promovarea ecoturismului în România, prin sprijinirea iniţiativelor durabile.

Scopul programului este de a promova conceptul şi dezvoltarea ecoturismului pentru a sprijini conservarea naturii şi comunităţile locale. Prin acest program au fost finanţate, în 2006/2007, 15 proiecte, însumând peste 260.000 RON. Pe lângă alocarea de fonduri, a fost organizat un curs special de pregătire legat de ecoturism şi despre scrierea unei propuneri de proiect la care au participat 25 de persoane. De asemenea, în cadrul programului au fost îmbunătăţite principiile din ecoturism, indicatorii şi sistemul de certificare (dezvoltat de partenerul nostru cu sprijinul unei finanţări de la Fundaţia pentru Parteneriat obţinute cu un an înainte).

Alte rezultate importante de până acum ale programului au fost realizarea unui Manual pentru Evaluatorii din Ecoturism şi faptul că Sistemul de Certificare în Ecoturism (SCE) a fost prezentat în mod oficial la Târgul Internaţional de Turism din Bucureşti în 20 octombrie ca "Model în Turism".

- Cum promovăm eco-businessul?
Programul este destinat, în primul rând, întreprinzătorilor mici şi mijlocii şi se urmăreşte a fi un program de asistenţă (gratuită) acordată IMM-urilor pentru a-i ajuta pe aceştia să-şi îmbunătăţească performanţele de mediu la nivelul companiei.

În cei şase ani de când există programul am reuşit iniţierea a trei cluburi Eco Business în Miercurea Ciuc, Cluj Napoca şi Baia Mare. În prezent, programul Eco Business are 77 de firme înscrise în cele trei cluburi menţionate.

În cadrul programului Eco Business, mai multe întreprinderi mici şi mijlocii au primit îndrumare şi sprijin pe probleme de management de mediu. Ca urmare, mai mulţi dintre aceştia au reuşit în mare parte, datorită implicării în acest program, să obţină certificarea ISO 14001, ceea ce înseamnă că ele şi-au îmbunătăţit managementul de mediu.

Principalele elemente ale acestei noi atracţii a <> sunt clădirea băii în formă de lalea, un cadran solar, un cadran lunar, câteva construcţii din nuiele de salcie, poteci din scânduri şi panouri turistice.
Laszlo Potozky

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite