Drumul Târgoviştei, calvarul gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satele dâmboviţene se-ntind de-a lungul şoselei, împresurate de maldăre de deşeuri, printre care vagabondează, deopotrivă, oi, oameni şi şobolani. Majoritatea gropilor de gunoi din România trebuie închise până în vara acestui an. Până atunci, autorităţile locale dau neputincioase din umeri şi acuză lipsa de fonduri.

Biserica din comuna Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, adăposteşte, uneori, alături de credincioşii veniţi la slujbă, şobolani îndestulaţi cu stârvuri aruncate în valea ce coboară spre râul Ialomiţa.

Câinii traversează, şi ei, nestingheriţi DN1A şi se opresc în acelaşi loc, căutând hoituri, din care se hrănesc mârâind unii la alţii.

Terenul viran din spatele bisericii a fost transformat de săteni într-un imens depozit de gunoi, în care, alături de animale, aceştia scormonesc după oale sparte sau linguri vechi pe care le îndeasă în saci.

Tot ce nu a mai încăput în curtea gospodarilor din Bilciureşti, de la resturi de mâncare până la plăpumi roase ori moloz, se aruncă în spatele bisericii cu credinţa că aici, şi nu în altă parte, trebuie clădit locaşul gunoaielor.

Chiar şi primăria, care, de curând, şi-a construit un grup sanitar nou, a aruncat câteva căruţe de dărâmături ce pot fi zărite cu uşurinţă de pe DN1A.

Unul dintre locuitorii comunei, om de afaceri, după cum îşi spune, trage căruţa în mijlocul gunoaielor şi cu o lopată începe să se descotorosească de spărturi şi pulbere de tencuială amestecate cu mâncare stricată.

Lîngă biserică, hoituri şi şobolani

image

La Butimanu, Lacul Piscicultorul e ocrotit de panouri şi gunoaie



„În focarul ăsta de infecţie, ce se întinde cât vezi cu ochii, e teroare şi, ia uitaţi-vă, biserica e la doi paşi. Sunt aduse zilnic numai mizerii, pe care nimeni nu le mai ia de aici de vreo trei-patru ani. Ieri au aruncat un porc mort de s-au bătut câinii pe el. Azi, javrele nu au mai venit în haită, că sunt sătule şi n-au mai rămas decât nişte ridichi stricate.

Duminica, la slujbă, femeile se trezesc cu şobolanii printre picioare, iar oamenii ăştia scormone după fier vechi, săracii, că n-are ce mânca“, spune omul care, pentru că are afaceri şi i-e frică de primar, nu vrea să i se afle numele. Oamenii mai spun că primarul ar fi vândut locul pe care se afla fosta groapă de gunoi.

„Unde a fost groapa de gunoi a vândut primarul Eftimie şi sapă unii acuma după piatră. Dacă vreţi amănunte, duceţi-vă la domnul inginer Videanu, stă la câteva case de-aici,
că ştie mai multe“, mai spune omul de afaceri din Bilciureşti.

Primarul celor 2.000 de suflete din Bilciureşti, Eftimie Simion, este plecat cu treburi la Târgovişte, iar viceprimarul Vasile Şerboiu se arată cu greu.

„N-am mai luat cam de un an gunoiul din spatele bisericii, dar, de la 1 martie, avem promisiunea că or să ne trimită nişte maşini să adune gunoiul din poarta oamenilor şi să-l ducă la groapa din Titu. Altfel, nu avem ce face pentru că nu avem fonduri“.

Primăria Bilciureşti trebuie să închidă groapa neconformă de gunoi până în luna iulie 2009, conform unei adrese de la Garda de Mediu Dâmboviţa şi a fost sfătuită de comisarii de mediu să acceseze fonduri ISPA.

Groapa din Baleni, inaccesibilă

image

Oierul din Băleni a fost amendat de poliţia locală pentru că i-au scăpat oile prin gunoaiele de pe şosea



La numai câţiva zeci de kilometri de Bilciureşti, tot pe DN1A, la intrarea în comuna Băleni, oile unui localnic, speriate de maşini, se-mpleticesc printre sticle de plastic şi câini morţi, aruncaţi la întâmplare pe câmp.

Copiii rromi deşartă dintr-o căruţă, cot la cot cu părinţii lor, gunoaiele strânse din curţile localnicilor şi adună, apoi, în baloturi peturile găsite prin noroaie.

Elanul le este tăiat însă de oile care aleargă, băgate-n sperieţi de urletele ciobanului, printre pungi şi res­turi de cărămidă, dar nu-şi lasă din spinare legăturile de gunoaie. Mai la vale de locul în care păstorul încearcă să-şi recupereze animalele de prin gunoaie se află groapa de deşeuri menajere din Băleni.

Dar pe vreme rea nici tractoarele şi nici căruţele care colectează resturile de prin curţile celor 9.000 de locuitori ai comunei nu pot ajunge aici pentru că se răstoarnă pe terenul ce coboară abrupt spre groapă.

Drumul naţional, o imensă pubelă


Aşa că, până la vară, nu există altă soluţie pentru băleni să scape de ce strâng prin curţi decât drumul naţional transformat într-o imensă pubelă descoperită. Primarul din Băleni este şi el plecat cu treburi la Târgovişte, ca mai toţi primarii din Dâmboviţa. De data asta, însoţit şi de viceprimar.

image

Drumul Naţional 1 A este năpădit de peturi şi haine vechi



Primăria de aici este nouă, cu geamuri termopan, curată şi călduroasă. În lipsa celor doi gospodari, referentul de mediu Georgeta Chiriţă se ocupă de problemele care mai apar din când în când. Vestea că au scăpat oile prin gunoaie o ia prin surprindere. Dar de faptul că oamenii aruncă deşeuri la intrarea în comună nu pare atât de mirată.

„Avem probleme mari cu salubritatea, deşi e rampă de gunoi chiar în vale, lângă şosea. Oamenii nu se ostenesc să ajungă acolo. Ce-i drept, acum e zloată şi n-au cum să coboare până la groapă. Dar când s-o încălzi se mai schimbă lucrurile“, spune Georgeta Chiriţă.

Oierul, amendat pentru gunoaiele de pe Şosea

„Dom’ primar zice că e criză financiară peste tot. Ne-ar trebui un serviciu de salubritate, că lasă de dorit salubritatea asta pe la noi. Da’ ce să fac eu de una singură?“, spune cu năduf referentul de mediu. Muşat Florea, primarul din Băleni, alertat de subalterni, a încercat să se întoarcă la primărie.

Cine sa cureţe? nimeni!“

image

„Colectare selectivă”, făcută de un şomer care îşi duce zilele din vânzarea fierului vechi şi a plasticului



Prin telefon, am aflat de la Florea că aceleaşi fonduri ­ISPA vor fi accesate la un moment dat şi de Primăria din Băleni, iar de la 1 martie gunoaiele vor fi colectate de la localnici şi transportate la una dintre cele două gropi autorizate din Dâmboviţa.

Până atunci însă, vinovat de toată această situaţie a fost găsit oierul Voicu Sever, care a fost amendat de poliţia locală, pentru că i-o luaseră oile razna prin gunoaiele din comună. În comuna Butimanu, tot din judeţul Dâmboviţa, primarul Marin Dragnea e la datorie, cufundat în presa locală care, după cum spune el, nu are decât cuvinte de laudă pentru activitatea sa.

 Pe marginea şoselei însă, pe lângă Lacul Piscicultorul, se-ntind pantofi scâlciaţi, mormane de peturi, bucăţi de scaune şi paturi, amestecate cu câini morţi, vegheate însă de la înălţime de un panou pe care stă scris cu litere de-o şchioapă „Păstraţi apele curate!“.

Cornelia Tucă locuieşte în apropiere, la numărul 171, şi se plânge că nu mai poate îndura mizeria de lângă drum. „Am copiii care se duc şi se joacă în gunoaie. Mi-e frică să nu se îmbolnăvească şi, într-o zi, am dat chiar eu foc la gunoaiele astea, de s-au speriat vecinii crezând că cine ştie ce-i“, spune Cornelia.

image

Copiii rromi strâng, cot la cot cu părinţii lor, sticle de plastic din gunoaiele aruncate pe şoseaua care trece prin comuna Băleni



„Vara, mai ales, miroase de te ia de cap. Vin maşini, descarcă sacii, chiar aici sub ochii noştri, şi pleacă. Am făcut reclamaţii şi la primar, dar cin’ să vină să cureţe? Nimeni!“, mai spune Cornelia.

„Am încercat toate metodele, am vrut să pun şi pază, dar am doi neputincioşi de poliţişti, iar bani pentru strângerea gunoaielor Primăria nu are“, a declarat categoric primarul Dragnea.

Legea spune că majoritatea depozitelor neconforme de gunoi trebuie închise anul acesta, altfel, amenzile ce vor fi date se ridică la  sute de milioane de lei. Dumitru Călinoiu, şeful Gărzii de Mediu din Dâmboviţa, afirmă că ştie care este situaţia gunoaielor din judeţ şi spune că vor fi luate măsuri.

„Dezordinea este totală, mai ales din cauza neglijenţei locuitorilor, dar în curând lucrurile se vor reglementa. În cele două gropi ecologice de la Titu şi Târgovişte, începând cu luna martie vor fi transportate şi deşeurile din mediul rural, colectate de către maşini puse la dispoziţie de autorităţile locale“, a declarat Dumitru Călinoiu pentru „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite