„Drumul Oaselor” a fost curăţat în grabă doar de ochii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pe şoseaua de centură au fost încărcate tone de deşeuri animale periculoase, abandonate de săptămâni întregi fără ca nimeni să se sesizeze. Cotidianul „Adevărul“ a semnalat în paginile sale dezastrul de la marginea Capitalei.

În urma apariţiei în ediţia de luni, 2 martie, în cotidianul „Adevărul”, a articolului „Drumul Oaselor”, în care era semnalat faptul că Bucureştiul este înconjurat de o imensă groapă de gunoi, autorităţile s-au hotărât să acţioneze şi au strâns o parte din gunoaiele ce zac pe şoseaua de centură.

Peste o tonă şi jumătate de deşeuri animale au fost încărcate în maşinile firmei de salubritate „Rosal”, luni, în jurul prânzului, şi au fost transportate la Protan. Mormanul de oase, ce zăcea de săptămâni întregi, devenise deja un imens focar de infecţie.

„Cum dracu aţi ajuns voi să găsiţi gunoaiele din Cernica, nu ştiu. Eu nu citesc presa. Dacă vă face plăcere să scormoniţi, mai veniţi şi altădată, ne spuneţi pe unde le dibuiţi şi noi le adunăm, iar aşa ne scutiţi de o treabă!”, a spus primarul din Cernica, Gelu Apostol, în momentul în care reporterul „Adevărul” l-a contactat, tot luni, să-i comunice că pe raza comunei sale zac stârvuri roase de câini.

Primarul din Bragadiru: „dau amenzi!“

La sesizarea cotidianului nostru, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Ioana Şuteu, a purces, împreună cu Primăria Cernica, pe „Drumul Oaselor”, la curăţenie.

„Au fost încărcate 1,4 tone de deşeuri animale periculoase, ce au fost duse de către maşinile „Rosal” la Protan, pentru a fi procesate şi am sesizat şi poliţia. Au fost găsite crotalii, plăcuţe de identificare a animalelor, care se află deja la Direcţia Sanitar-Veterinară Ilfov.

Ele sunt verificate de experţi şi, foarte curând, vor fi depistaţi şi făptaşii. Locul va fi, deocamdată, îngrădit şi pus sub pază pentru a fi limitat accesul în această zonă”,  a declarat, pentru „Adevărul”, Ioana Şuteu. În comuna Bragadiru, viceprimarul Ion Stanciu s-a  gândit că ar fi cazul să facă şi el ceva.  I-a pus, degrabă, la treabă pe consătenii săi, care au reuşit, astfel, să strângă, tot luni, în câteva ore, gunoaiele pe care le-au aruncat la marginea drumului luni în şir.

„Am încărcat două remorci cu gunoaie din Bragadiru, împreună cu oamenii din comună, şi le-am dus la groapa proprie. Până acum nu am reuşit să facem curăţenie, din cauza timpului urât, dar de acum înainte voi avea grijă să nu se mai întâmple. Le-am spus oamenilor că o să le dau amenzi între trei şi cinci mii de lei, dacă îi mai prind că aruncă porcării pe drum”, a declarat viceprimarul din Bragadiru pentru cotidianul nostru. 

În Giuleşti-Sârbi, gunoaiele se înmulţesc

În „mahalaua europeană” Giuleşti-Sârbi însă hoiturile zac în continuare pe lângă garduri. Garda de Mediu Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului aşteaptă invitaţii speciale sau adrese scrise, pentru a se deplasa printre grămezile de gunoaie, gestionate doar de câinii vagabonzi.

Olivia Oprişan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bucureşti, susţine că alte instituţii trebuie trase la răspundere în legătură cu gunoaiele din mahalale. „Nu intră în atribuţiile noastre, dar pe la sfârşitul săptămânii o să derulăm o acţiune să vedem despre ce este vorba. Vorbiţi cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică sau cu primăria, noi, ca gardă, ne ocupăm de alte lucruri şi ar trebui să avem şi acordul comisarului  general”, a declarat, pentru „Adevărul”, Olivia Oprişan.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sănătate Publică Bucureşti, Cristina Tase, susţine, la rândul său, că instituţia la care lucrează, ca să ia măsuri, trebuie înştiinţată printr-o petiţie. „Vă rog să ne trimiteţi o solicitare scrisă, deşi nu este de competenţa noastră, ci a primăriei sau a gărzii”, a spus Tase.

Primăriile de sector, 1 şi 6, şi-au împărţit zona în două, pe străzi, iar groapa de gunoi din apropiere este „administrată” de rromii din zonă. Curăţenie ar trebui să facă societăţile de salubritate cu care cele două primării au contracte, „Urban” şi „Romprest”, care susţin că îşi fac datoria. În continuare, gunoaiele zac pe uliţele din Giuleşti-Sârbi, aşteptând să crească iarba peste ele.

image

Au fost încărcate 1,4 tone de deşeuri animale periculoase, de la Cernica, ce au fost duse de către maşinile «Rosal» la Protan, iar făptaşii vor fi găsiţi în curând

image



Ioana Şuteu comisar-şef, Garda de Mediu Ilfov

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite