Destinaţii ecoturistice de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria, Bulgaria sau Elveţia sunt renumite pentru zonele în care se pot practica sporturi de iarnă. Pot fi vizitate şi rezervaţii naturale, unde se întâlnesc specii rare de animale sau de plante. Tentaţia de a o porni de Sărbători spre alte meleaguri decât cele de baştină este mare, mai ales că unele staţiuni din străinătate sunt mai ieftine şi oferă servicii mai bune.

Pârtiile din Austria, Bulgaria sau Elveţia au strâns  la un loc, şi anul acesta, destui români care s-au hotărât să încerce de Revelion şi altceva decât Valea Prahovei sau Poiana Braşov.

În staţiunile montane din Europa, multe dintre ele ascunse în Alpi, se poate schia pe pârtii care urcă până la 3.000 de metri altitudine, iar telegondolele urcă  deasupra brazilor.

Preţurile sunt pe măsură, dar, având în vedere că în pensiunile de pe Valea Prahovei acestea depăşesc chiar 1.000 de euro de persoană, tentaţia de a o porni spre destinaţii exotice, aproape cu aceiaşi bani, este mare.

Tirolul este una dintre cele mai populare zone turistice din Austria, renumită pentru posibilităţile nelimitate de practicare a sporturilor de iarnă.

Nu mai puţin de opt staţiuni montane cu atracţii dintre cele mai diverse se află în această zonă, pe Valea Otz, care a devenit celebră în 1991, odată cu descoperirea omului preistori Otzi, conservat în gheaţă.

Una dintre aceste staţiuni, Obergurgl-Hochgurgl, se află la capătul  Văii Otz, iar pârtiile de aici au o lungime de 110 kilometri şi sunt deservite de 23 de instalaţii de transport pe cablu.

Cea mai mare grădină zoo din Europa

În Tirol se mai poate schia şi în Kirchberg sau Kitzbuel, locuri în care schiorii cu experienţă se pot lua la întrecere pe pârtia Streif, unde a avut loc „Cupa Mondială de Schi“.

Pentru cei care nu ajung aici neapărat pentru a schia, o plimbare prin cea mai mare grădină zoologică din Europa, „Alpine Zoo“, poate fi la fel de plăcută şi interesantă, mai ales că în acest spaţiu trăiesc peste 2.000 de specii de animale sălbatice din regiunea alpină, 150 dintre ele fiind pe cale de dispariţie.

În jurul oraşului Innsbruck, capitala landului Tirol, se află staţiuni în care sunt amenajate pârtii pentru săniuş, dar şi pentru cei care îşi pun pentru prima oară schiurile.

Într-una dintre pensiunile din staţiunea Kaprun, două persoane pot petrece un sejur cu 706 euro, în care este inclus şi micul dejun, iar pentru depozitarea echipamentului sportiv există camere gratuite.

Schiorii din România, în special cei care au venituri consistente, se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Elveţia.

Davos, cetatea sporturilor de iarnă

Staţiunile elveţiene oferă condiţii foarte bune de cazare, pârtiile care însumează peste 82 de kilometri sunt excelente, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt suficiente şi bine puse la punct.

Engelberg este cea mai importantă staţiune de schi din centrul Elveţiei. Aici se află singura telecabină din lume care se roteşte la 360 de grade, pentru ca turiştii să poată admira peisaje de vis şi o panoramă extraordinară a lacului Lucerne.

Plimbările nocturne, cu sănii trase de cai, au intrat deja în tradiţie în această staţiune care se află la 1.000 de metri altitudine, iar pe pârtiile de schi, pentru siguranţa turiştilor, au fost instalate radare.

Nu există însă limită de viteză, nici amenzi, ci premii pentru cei care coboară cu doi kilometri pe oră! Departe de a fi doar o staţiune mică şi cochetă, oraşul Davos, situat în cantonul Graubunden, este considerat cetatea sporturilor de iarnă şi, în locul cabanelor şi al pensiunilor, spre surprinderea turiştilor, cazarea se face în clădiri luxoase şi blocuri hoteliere.

Bulgarii au pârtii amenajate în rezervaţii naturale

În afară de plajele însorite, pe care se bat vara românii, Bulgaria are oferte deosebit de tentante şi pentru sezonul rece.

Pârtii special amenajate pentru schi, în rezervaţii naturale, preţuri accesibile şi servicii la standarde occidentale sunt doar câteva aspecte ce îi încântă pe turiştii care vor, de Sărbători, să plece în străinătate fără să scoată foarte mulţi bani din buzunar.

Cea mai bună staţiune de schi din europa centrală

Bansko este cel mai bun centru de schi din Europa Centrală şi de Est şi se află în Munţii Pirin, sudul Bulgariei, la 160 de kilometri de Sofia.

Condiţiile de schi sunt excelente, peste 65 de kilometri de pârtie, iar pentru a asigura o bună calitate a stratului de zăpadă pe toată durata sezonului de schi, de la 15 decembrie până la 15 mai, funcţionează 44 de tunuri de zăpadă.

Pam2porovo şi Borovets sunt alte două staţiuni montane bulgăreşti care cu greu pot fi ocolite de către turişti.

Pamporovo se află în centrul Munţilor Rodopi, la 85 de kilometri de Sofia, iar temperatura medie coboară aici la -30 de grade Celsius, instalaţiile de schi fiind dintre cele mai performante.

Borovets este cea mai veche, dar şi cea mai mare dintre staţiunile bulgăreşti în care se practică sporturile de iarnă. Are 40 de kilometri de pârtii care urcă până la 2.600 metri altitudine, iar crestele Munţilor Rila, care înconjoară staţiunea, sunt pline de zăpadă până spre jumătatea primăverii.

Un sejur la Borovets, 400 de euro

Clima este destul de blândă iarna, iar aerul nepoluat atrage mii de turişti. Un sejur în perioada Sărbătorilor de iarnă, care include şi Revelionul, costă 400 de euro pentru o persoană. Turiştii care nu vor să se aventureze pe pârtii şi nici la săniuş pot face vizite la mănăstirile din zonă sau excursii printre brazii acoperiţi de nea.

Revelionul pe Valea Prahovei

Revelionul 2008-2009 în staţiunile montane din România este mai scump cu circa 10% decât anul trecut, iar tarifele la cazare în Poiana Braşov sau la Predeal rivalizează cu cele din străinătate.

La o pensiune de două stele din Predeal, în perioada Anului Nou, o persoană plăteşte 100 de lei pe zi, fără mese festive, iar la un hotel de trei stele, preţul ajunge la 3.200 de lei de persoană, pentru trei nopţi care includ şi masa de Revelion.

La un hotel de patru stele din Poiana Braşov, şase nopţi în perioada Sărbătorilor de iarnă, cu masă festivă de Revelion, saună şi masaj, costă 1.200 euro de persoană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite