Defrişări fără autorizaţie în staţiunea Lacu Sărat din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un teren de 450 de metri pătraţi din staţiunea Lacu Sărat a fost defrişat fără ca autorităţile să fi dat avizul pentru tăierea copacilor. Surse apropiate anchetei demarate de autorităţi au declarat că pe terenul respectiv urmează să fie construit un hotel.

Un teren în suprafaţă de 450 de metri pătraţi din staţiunea Lacu Sărat a fost defrişat, fără ca autorităţile de mediu să emită o autorizaţie pentru tăierea copacilor. Terenul se află în apropierea hotelului „Flora” din staţiunea Lacu Sărat şi a Centrului de Informare şi Documentare Europeană.

De pe suprafaţa respectivă au fost tăiaţi aproximativ 20 de arbori. „Erau câţiva muncitori la faţa locului. Am găsit şi un număr de telefon, am sunat, ne-a răspuns cineva, dar spunea că nu ştie despre ce e vorba”, ne-a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, Aurel Bănuţă.

Potrivit legii, suprafaţa pe care o poate defrişa proprietarul unui teren este de maximum cinci procente din suprafaţa totală. De asemenea, legea spune că suprafaţa defrişată nu trebuie să fie mai mare de 200 de metri pătraţi. Totodată, proprietarii de terenuri împădurite nu pot trece la defrişarea lor în lipsa unei autorizaţii date de autorităţile de mediu.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Brăila şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila au deschis o anchetă care să stabilească cine este proprietarul terenului respectiv şi, implicit, cine trebuie sancţionat. „Am demarat o anchetă să vedem, în primul rând, dacă terenul respectiv are un proprietar.

Am înaintat o adresă, în acest sens, primăriei, urmând să primim aceste informaţii de la ei. În funcţie de răspunsul pe care îl vom avea, vom aplica sancţiunile pe care le prevăd reglementările legale în vigoare”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Brăila, Dan Mircea Grigorescu.

Proprietarul terenului, necunoscut

La rândul său, primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a declarat că proprietarul care figurează în actele administraţiei locale este Steliana Ştefănescu, din Bucureşti, căreia i-a fost retrocedat acest teren în urmă cu câţiva ani. Primarul spune însă că nu se ştie dacă, între timp, terenul respectiv nu a mai făcut obiectul niciunei tranzacţii.

„Proprietarul, aşa cum reiese din documente, este Steliana Ştefănescu, cu domiciliul în Bucureşti. Ce a făcut ea cu terenul, dacă l-a vândut sau nu, nu am cunoştinţă, iar dacă s-a executat vreo tranzacţie nu figurează cu înscriere la Cadastru. Sunt multe tranzacţii care nu sunt urmate de înscrieri la cadastru, mulţi dintre ei poate nici nu mai sunt proprietari.

La un moment dat, va trebui să facem ordine şi în privinţa asta”, a declarat primarul Aurel Simionescu. În ceea ce priveşte scopul defrişării respectivului teren, surse apropiate anchetei au declarat că pe cei 450 de metri pătraţi urmează să fie construit un hotel.

Construcţiile, interzise

Autorităţile spun însă că orice construcţie pe acest teren este interzisă întrucât, potrivit legii, destinaţia terenului nu poate fi schimbată. Conform Ordonanţei de Urgenţă 114/2007, orice teren încadrat ca spaţiu verde în documentaţia urbanistică trebuie să îşi păstreze această destinaţie, fără ca proprietarul să mai poată solicita încadrarea lui ca zonă construibilă.

Problema retrocedărilor, nerezolvată

image

Terenul împrejmuit a fost câştigat în instanţă după ce Primăria a refuzat retrocedarea



Cei care au deţinut terenuri în staţiunea Lacu Sărat au cerut retrocedarea acestora pe vechile amplsamente, suprafaţa totală revendicată fiind de peste 2.000 de metri pătraţi. La vremea respectivă, juriştii primăriei au spus că nu se pot face retrocedări pe vechile amplasamente, întrucât suprafaţa revendicată este încadrată ca spaţiu verde.

Soluţia propusă de reprezentanţii administraţiei locale a fost ca retrocedările să se facă pe alte terenuri. Ulterior însă, hotărârea privind aceste compensări a fost revocată de consilierii locali, iar decizia împroprietăririi pe alte amplasamente a devenit astfel ilegală.

O parte dintre foştii proprietari au decis să meargă în instanţă pentru a rezolva această situaţie.Unul din aceste cazuri este cel al lui Liviu Popescu, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate al unui teren situat în apropierea fostului Parc Englezesc din staţiunea Lacu Sărat, după ce autorităţile locale au refuzat retrocedarea în urmă cu doi ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite