Tabloul României: deşertificări pronunţate, teritorii sub ape şi fenomene meteo extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu trei luni apele Dunării au scăzut atât de mult încât pe anumite porţiuni navigaţia a fost oprită
În urmă cu trei luni apele Dunării au scăzut atât de mult încât pe anumite porţiuni navigaţia a fost oprită

Are nevoie România de împăduriri? Cum va arăta România fără păduri? Primul documentar despre schimbările climatice din România- Plus2Celsius răspunde prin vocile climatologilor, dar şi ale oamenilor obişnuiţi la întrebări precum: Ce sunt schimbările climatice şi cum se fac simţite în ţara noastră? Pe cine afectează? Cum ne putem apăra de astfel de fenomene? Pot fi o ameninţare, sau reprezintă un stadiu în evoluţia

Concluzia specialiştilor este că românii trebuie să ia măsuri pentru a se adapta la schimbările climatice, ale căror efecte sunt din ce în ce mai vizibile pe teritoriul ţării noastre.


Potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperatura medie anuală din România a crescut în ultimele decenii cu aproape 2 grade Celsius vara şi primăvara şi cu peste 3 grade Celsius iarna, în nord-estul ţării.


“Trăim efectele schimbările climatice şi până când se ajunge la nişte acorduri globale trebuie să ne adaptăm. Schimbarea deja a început şi va continua. Chiar dacă se <<îngheaţă>> nivelul emisiilor, creşterea temperaturii globale va continua pentru zeci şi chiar sute de ani, iar celelalte efecte vor fi şi ele prezente”, a explicat Dr. Roxana Bojariu - expert IPCC în cadrul ANM. Specialistul susţine că problema e ca acestea să nu devină mult prea mari, astfel încât capacitatea noastră de adaptare să nu facă faţă.
“Atunci vom avea într-adevăr nevoie de înţelegerile globale. Până atunci însă, la nivel local, regional, dar şi la nivel naţional, trebuie să avem planuri de a trăi în aceste condiţii schimbate, fără să renunţăm la ceea ce evoluţia de până acum a ştiinţei şi tehnicii ne-a adus”, a explicat Dr. Roxana Bojariu - expert IPCC în cadrul ANM.

Specialistul susţine că problema e ca acestea să nu devină mult prea mari, astfel încât capacitatea noastră de adaptare să nu facă faţă.
“Atunci vom avea într-adevăr nevoie de înţelegerile globale. Până atunci însă, la nivel local, regional, dar şi la nivel naţional, trebuie să avem planuri de a trăi în aceste condiţii schimbate, fără să renunţăm la ceea ce evoluţia de până acum a ştiinţei şi tehnicii ne-a adus”, a explicat Dr. Roxana Bojariu .


Dr. Elena Mateescu - director executiv al departamentului de Agrometeorologie din cadrul ANM susţine că cel mai vizibil fenomen este seceta.
„Rezultatele modelelor agrometeorologice, în funcţie de evoluţia scenariilor schimbărilor climatice, arată pentru perioada 2020-2050 o descreştere a cantităţilor de precipitaţii cu cel puţin 20%, în special pentru regiunile din sud-estul, sudul şi estul teritoriului agricol al României, regiuni care sunt deja cunoscute ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă, ce afectează în proporţie de 50% din an sistemul agricol la nivel naţional şi în peste 90% din an sudul ţării”, a spus Dr. Elena Mateescu - director executiv al departamentului de Agrometeorologie din cadrul ANM.


„Am vrut sa aflăm cât de mult sunt preocupaţi atât oamenii de ştiinţă, cât şi cetăţenii simpli de măsurile de adaptare. Este un film făcut în România, care se adresează românilor şi asta ni s-a părut cel mai important, să vorbim despre realităţile de la noi de-acasă. Mai uşor înteleg oamenii observând ce se întâmplă în jurul lor, decât să le povestim cum se topesc gheţarii în Himalaya”, a explicat preşedintele Terra Mileniul III, Lavinia Andrei.
Potrivit documentarului „plus2Celsius”, Agenţia Europeană de Mediu a încercat să afle, prin realizarea unor simulări, cum va fi afectată România de fenomenul schimbărilor climatice. Dacă efectele fenomenului nu vor fi oprite, scenariul arată că ţara noastră se va confrunta în câteva zeci de ani cu deşertificări pronunţate, teritorii sub ape, fenomene meteo extreme şi dispariţia unor specii de animale şi plante. Nivelul Mării Negre ar putea creşte alamant, ceea ce ar duce la dispariţia Deltei Dunării şi inundarea unor oraşe precum Brăila, Tulcea, Galaţi şi Sulina.


Documentarul „plus2Celsius” a fost realizat de Fundaţia Terra Mileniul III în cadrul proiectului „Adaptation to climate change”, în parteneriat cu Reţeaua de Acţiune pentru Climă România (RAC RO) şi cu sprijinul financiar al Minor Foundation. Lansarea filmului a avut loc ieri, la Centrul Ceh, în cadrul seriei de evenimente Documentary Mondays.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite