VIDEO Cum pui dop unei scurgeri de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paza de coastă americană încearcă să limiteze pata de petrol din Golful Mexic. Agenţiile americane au aprobat planul de utilizare a unor vehicule subacvatice pentru a sigila puţul de petrol după scufundarea platformei de foraj, de săptămâna trecută.

Puţul, aflat în ocean, la aproximativ 1.500 de metri adâncime, în largul coastei statului Louisiana, produce scurgerea a peste 1.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit presei americane, scurgerea, pe care paza de coastă o consideră „foarte gravă", ar putea ameninţa ecosistemul fragil de pe ţărmul golfului Mexic dacă nu este oprită. Urmăriţi aici video.

Cele patru vehicule subacvatice au fost trimise „în misiune" pe baza unui plan elaborat de paza de coastă americană şi de Serviciul de Management al Mineralelor. Aceştia vor scufunda submarinele robotice pentru a activa capul de sondă care ar putea opri scurgerile.

Platforma , aparţinând companiei elveţiene Transocean, s-a scufundat joia trecută, la două zile după ce a explodat în timp ce finisa un puţ pentru British Petroleum aflat la 68 de kilometri în largul coastei statului Louisiana.

Compania britanică responsabilă financiar pentru curăţare a mobilizat o armată de nave şi aeronave pentru a monitoriza şi curăţa pata de petrol. Cheltuielile companiei pentru rezolvarea situaţiei se ridică la 6 milioane de dolari pe zi.

„Frapantă este lipsa unui plan adecvat pentru a limita răspândirea daunelor ecologice", au precizat membrii comisiei care se ocupă cu investigarea incidentului, într-o scrisoare pentru reprezentanţii British Petroleum şi Transocean.

Nu se compară cu dezastrul din 1989

Scurgerile de petrol nu se compară însă cu dezastrul Exxon Valdez, când peste 50 de milioane de litri de petrol s-au scurs în regiunea Prince William Sound din Alaska, în 1989. Acesta este cel mai mare dezastru de acest fel din 2001, când a explodat o platformă aparţinând Petrobras.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite