Cristian Preda: Comisia Europeană consideră că decizia de autorizare a proiectului Roşia Montană revine exclusiv României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană afirmă că decizia de autorizare a proiectului minier Roşia Montană revine exclusiv României, susţine eurodeputatul Cristian Preda.

Marţi au avut loc discuţii în Comisia de Petiţii a PE faţă de proiectul Roşia Montană
 
"În comisia PETI a PE, au fost discutate în această dimineaţă (marţi, n.r.) două petiţii depuse de Asociaţia Ad Astra şi, respectiv, de dl Sorin Jurcă, de la Fundaţia Culturală Roşia Montană. Tema: proiectul exploatării aurului. În intervenţia sa, reprezentantul Comisiei Europene a reiterat faptul că decizia de autorizare a proiectului nu poate reveni decât autorităţilor române. Nici Comisia, nici Parlamentul European nu pot autoriza sau interzice proiectul", spune Preda, pe blog.

El a mai informat că în intervenţia sa a subliniat "că toate semnele de îngrijorare exprimate public au fost luate în seamă de autorităţile din România, acesta fiind şi motivul pentru care proiectul nu a fost încă demarat".

"PSD, prin vocea lui Victor Boştinaru, a profitat de discuţie ca să îl atace pe preşedintele Băsescu. Potrivit dlui Boştinaru, Traian Băsescu nu ar fi trebuit să se pronunţe în vreun fel în chestiunea Roşia Montană, din motive. constituţionale. Când toată lumea vorbeşte, şeful statului trebuie să tacă. Foarte coerent! De fapt, în viziunea pesedistă despre politică, orice ocazie e bună pentru a defăima", mai scrie eurodeputatul PDL.

Comisia va veni însă în control

Europarlamentarul Renate Weber a anunţat marţi pe Facebook că membrii Comisiei Europeane vor veni însă în România să se documenteze despre proiectul de minerit la Roşia Montană.

Comisia de petiţii a Parlamentului European a discutat marţi două petiţii privind proiectul minier de la Roşia Montană, înaintate de Asociaţia AD Astra a oamenilor de ştiinţă români şi, respectiv, de Fundaţia Culturală Roşia Montană.

Petiţionarii s-au adresat PE şi CE cu solicitarea explicită de a evalua implicaţiile acestui proiect şi de a cere stoparea oricărei lucrări în arealul Roşia Montană atâta timp cât proiectul nu respectă toate criteriile impuse de legislaţia europeană.

Luni, un grup de 16 europarlamentari din toate grupurile politice ale Parlamentului European au transmis o scrisoare comisarului European pentru mediu, Janes Potocnik, prin care critică lipsa de reacţie a Comisiei în privinţa mineritului cu cianuri considerând că aceasta dă posibilitatea aprobării unor proiecte precum cel de la Roşia Montană.

În scrisoarea comună, iniţiată de Daciana Sarbu (PSD) si Renate Weber (PNL), eurodeputaţii au cerut Comisiei explicaţii cu privire la lipsa de reactie faţă de rezoluţia PE privind interzicerea cianurilor în minerit, atitudine care "încurajează Guvernul României să poarte discuţii despre aprobarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Roşia Montană", se arată în scrisoare. Vezi aici detalii!


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite