VIDEO Coralii, ucişi de gazele cu efect de seră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recifele de corali îi atrag ca un magnet pe pasionaţii de scufundări
Recifele de corali îi atrag ca un magnet pe pasionaţii de scufundări

Recifele de corali ar putea dispărea în următorii 100 de ani din cauza acidităţii ridicate a apelor din oceane, generată de poluarea din aer. Cercetătorii arată că distrugerea coralilor va avea efecte dramatice asupra vietăţilor marine care îi folosesc ca loc pentru adăpost sau pentru reproducere. 

Nivelul tot mai ridicat al emisiilor poluante de dioxid de carbon din atmosferă determină o creştere a acidităţii oceanelor. Studiile cercetătorilor de la Institutul Carnegie din Washington, SUA, arată că, atunci când cantitatea de noxe creşte semnificativ în comparaţie cu perioada preindustrială, recifele de corali nu se mai pot dezvolta şi încep să se sfărâme.

„Dacă industria va continua să polueze în acelaşi ritm aerul, până la sfârşitul secolului al XXI-lea, noxele vor reuşi să distrugă coralii şi, prin urmare, echilibrul ecosistemelor marine. Oceanele absorb dioxidul de carbon din atmosferă şi devin tot mai acide. În plus, temperatura apelor a crescut în mod îngrijorător în ultimii ani", susţine coordonatorul studiului, dr. Jacob Silverman.

Acesta a studiat metabolismul recifelor de corali din nordul Mării Roşii, pentru a analiza cât de sensibile sunt acestea la schimbările climatice. Cercetările au arătat că abilitatea coralilor de a-şi construi noi structuri depinde de gradul de aciditate a oceanelor şi mai puţin de temperatura ridicată a apelor.

Recife mai albe

Specialistul Simon Donner de la Universitatea British Columbia (Canada) a mai punctat un aspect important în ceea ce priveşte ameninţările cu care se confruntă coralii. Temperaturile mari generează albirea recifelor din cauza dispariţiei algelor microscopice, a căror energie duce la intensificarea culorii coralilor.

„Când apele se încălzesc prea tare, simbioza dintre alge şi corali se distruge", a adăugat Donner. În 2006, cercetătorii au observat că fenomenul de albire a afectat semnificativ Marea Barieră de Corali australiană, cel mai mare sistem de recife din lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite