Controverse la Bucureşti privind soarta OMG-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Seralini spune că aceste organisme provoacă boli celor care le consumă. Adrian Rădulescu îl contrazice. Gilles Eric Seralini e profesor de biologie moleculară la Universitatea din

Profesorul Seralini spune că aceste organisme provoacă boli celor care le consumă. Adrian Rădulescu îl contrazice.

Gilles Eric Seralini e profesor de biologie moleculară la Universitatea din Caen din Franţa, fiind autorul unor studii prin care arată că porumbul şi, în general, organismele modificate genetic sunt toxice pentru ficatul şi rinichii cobailor hrăniţi cu ele. Seralini a publicat mai multe cărţi ştiinţifice adresate marelui public, în care descrie pericolele organismelelor modificate genetic.

Una dintre cele mai populare lucrări semnate de Seralini, "Organismele modificate genetic care schimbă lumea", explică limpede cum anume e influenţat corpul uman de folosirea acestor organisme. Profesorul francez e preşedintele Comitetului de Cercetare şi Informare Independentă în domeniul Ingineriei Genetice. Lucrează ca expert pentru guvernul francez şi pentru Comisia Europeană pe probleme de OMG.

Prezent la Bucureşti, Seralini i-a sfătuit pe români să testeze organismele modificate genetic o perioadă mai lungă de timp înainte de a le folosi pentru alimentaţie. Profesorul avertizează că poluarea provocată de organismele modificate genetic poate creşte în timp, din cauză că, spre deosebire de alte forme de poluare, aceasta e una vie.

De cât timp studiaţi organismele modificate genetic?

De când am început să lucrez. Ca profesor de biologie moleculară pot spune că de o viaţă întreagă. Dar consecinţele modificărilor genetice ale organismelor asupra mediului le-am studiat mai ales în ultimii zece ani.
Ce ne puteţi spune despre ultimele studii OMG?

Trebuie să ţinem cont de faptul că există două tipuri de organisme modificate genetic, folosite în agricultură. Unele sunt benigne, altele sunt toxice, mai ales din cauza insecticidelor care le însoţesc. În prezent, organismele modificate genetic conţin pesticide care sunt testate pe şobolani, dar numai pentru scurt timp.

Rezultatele nu sunt, nici pe departe, concludente şi pentru om, mai ales pentru perioade lungi. Potrivit studiilor pe care l-am făcut, pesticidele pot provoca boli grave, precum cancerele, boli ale rinichilor şi ficatului, ale aparatului reproducător.

Organismele modificate genetic au în componenţa lor pesticide şi de aceea trebuie testate cel puţin doi ani. Soia modificată genetic conţine o cantitate mare de pesticid Roundup pentru a da rezultate bune. Pentru această categorie de pesticide, cercetările noastre au oferit rezultate clare.

Folosirea pesticidelor din organismele modificate genetic poate explica problemele cu sarcina pe care le-am găsit la locuitorii din Ontario, Canada, unde se întâlnesc mai ales la agricultori. Aceştia foloseau porumb modificat genetic şi femeile aveau frecvent naşteri premature, probleme cu sarcina şi număr crescut de avorturi.

Cum aflăm ce riscuri prezintă OMGpentru om?

Mai mult decât să citim etichetele şi să cercetăm mai mult asupra organismelor modificate genetic nu putem face în prezent. E o problemă de studiu pe termen lung. Nu putem şti ce reacţii vor apărea după utilizarea timp de zeci de ani a acestor organisme. Combinaţia de pesticide şi OMG-uri e periculoasă.
Nu se pot produce OMG-uri fără pesticide?

Firmele care produc organisme modificate genetic produc şi pesticide. Aşa că aceste organisme au fost create tocmai pentru a îngloba în ele pesticide.

Ce impact au aceste organisme asupra mediului?

Sunt o mulţime de organisme modificate genetic în laborator care nu sunt dăunătoare, mai ales dacă sunt cultivate în mediu controlat. Dar pentru cultivarea lor în mediu deschis nu sunt suficient testate. Trebuie să vedem ce fel de plantă este. Dacă o plantă produce pesticid, atunci ea e otravă pentru insecte şi se va dezolta mult mai repede decât altele.

Mai e problema reproducerii încrucişate cu plante obişnuite. Dacă vremea e foarte călduroasă, cum s-a întâmplat vara trecută în America de Sud, atunci porumbul modificat genetic se poate combina cu o specie sălbatică şi devine practic un "invadator". Combinaţia poate fi mai rezistentă decât fiecare dintre părinţi şi va distuge toate culturile din jur, producând o poluare nemaîntâlnită până acum, numită poluare genetică. Aceasta e o poluare nouă, care poate să crească în timp, pentru că e vie.

Ce recomandare faceţi românilor?

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi e să cereţi guvernului să respecte legea care reglementează organismele modificate genetic. Legea e făcută să arate ce trebuie să faci în privinţa organismelor modificate genetic. Prin lege sunt prevăzute şi testele pe care ar trebui să le suporte OMG-urile. Atunci oamenii vor realiza ce superficiale sunt testele făcute pe şoareci şi şobolani.

Şi atunci singuri vor cere guvernului să aplice directiva europeană pe care România a adoptat-o în această toamnă. Oamenii pot avea un rol activ, nu numai unul pasiv. Ministerul Mediului cred că nu a fost conştient de situaţie şi s-a abţinut astă-vară de la vot atunci când în Consiliul miniştrilor de mediu europeni au fost cerute mai multe teste pentru organismele modificate genetic.

Votul României nu ar fi schimbat scorul pentru vot, pentru că 12 ţări au votat pentru prelungirea testelor. Dar eu de aceea am venit aici, să explic românilor ce se întâmplă. Românii vor fi protejaţi pentru că etichetele sunt obligatorii prin lege şi astfel ei vor afla ce consumă.

Agricultorii români au altă părere

Prezent într-o emisiune pe această temă realizată de postul Realitatea TV, Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a provocat vii dezbateri, acuzându-l pe omul de ştiinţă francez că ar fi impostor. "Seralini e un impostor pentru ceea ce a făcut în România. Niciunul dintre studiile sale nu este recunoscut internaţional.

A vrut să dezinformeze poporul român şi a oferit presei numai informaţii false. Pentru soia modificată genetic se foloseşte un singur ierbicid, în timp ce pentru soia clasică se folosesc patru ierbicide. Modificarea genetică de la soia s-a făcut cu scopul de a nu permite accesul ierbicidului în planta de soia. Nu este adevarat că ea absoarbe ca un burete toxinele şi că, din acest motiv, se produce cancerul, aşa cum susţin cei de la Greenpeace. Aceste afirmaţii nu au fost demonstrate până acum", a declarat Adrian Rădulescu.

Discuţia a degenerat, preşedintele LAPAR spunându-i la un moment dat lui Gabriel Păun, coordonatorul de campanie al Greenpeace, că este "un incult şi un diletant" şi că oameni ca el ar trebui să fie împuşcaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite