Clădiri convertite în panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferestrele caselor şi chiar clădiri întregi vor putea fi convertite în panouri solare datorită unei tehnologii revoluţionare care transformă energia solară în electricitate.

Autorul cercetării care a stat la baza invenţiei, profesorul Chris Binns de la Universitatea din Leicester, spune că este vorba despre o peliculă transparentă care se aplică pe ferestre sau pe alte suprafeţe expuse luminii solare şi le transformă în generatoare de energie. Folia poate fi montată şi pe elementele structurale ale construcţiilor, pe panouri ataşate clădirilor sau chiar pe acoperiş, potrivit
„The Daily Mail".

Compania norvegiană

EnSol AS a brevetat folia pe care speră s-o lanseze pe piaţă până în 2016. Materialul se bazează pe nanoparticule de metal încorporate într-o matriţă din material compozit transparent şi poate fi realizat în Leicester. „Echipamentul de care dispunem aici este unicul capabil să producă cantităţi mici din acest material pentru prototipuri", a explicat profesorul Binns.

Aceste celule fotovoltaice funcţionează după un alt principiu decât cele din tradiţionalele panouri solare şi, pentru că pot fi montate pe suprafeţe mai mari, vor fi şi mai ieftine. „Folia va fi încorporată în ferestre sau în alte materiale pe parcursul procesului de producţie. Ar putea fi folosită şi pe plafonul maşinilor pentru a le încărca bateriile - e probabil prea mult să ne gândim că le-ar putea chiar propulsa", a conchis Binns.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite