VIDEO Ciment „verde“ din emisii de dioxid de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carbonatul de calciu şi carbonatul de magneziu, două dintre ingredientele cimentului „verde“
Carbonatul de calciu şi carbonatul de magneziu, două dintre ingredientele cimentului „verde“

O companie americană a găsit o modalitate de a fabrica ciment din dioxidul de carbon captat de la termocentrale, informează „The New York Times". Dacă tehnologia experţilor de la Calera va putea fi folosită la scară largă, americanii ar putea transforma dioxidul de carbon într-o mină de aur.

VIDEO Directorul companiei Calera vorbeşte despre cimentul "verde"

Fondatorul şi directorul executiv al companiei Calera, Brent Constantz, susţine că prin folosirea carbonului în fabricarea unui material de construcţie, reducerea emisiilor va deveni atractivă chiar şi în ţările în care nu există taxe pe noxe. „Companiile vor alege această tehnologie doar pentru că e profitabilă", crede Constantz. Directorul companiei a refuzat să explice cu lux de amănunte cum a reuşit să fabrice ciment din emisiile de carbon.

Totuşi, el dezvăluie că procesul constă în amestecarea dioxidului de carbon cu apă de mare, care conţine calciu, magneziu şi oxigen. De aici, rezultă carbonat de calciu şi carbonat de magneziu, substanţe folosite în fabricarea cimentului şi agregaţilor. Deşi americanii de la Calera au pus în funcţiune un proiect-pilot de fabricare a cimentului din emisii de carbon, ei nu au precizat dacă procesul pe care-l folosesc le permite să fabrice ciment „verde" la scară largă.

Giganţii investesc în noua tehnologie

„Cu ajutorul acestei tehnologii, cărbunele va fi mai inofensiv pentru mediu decât soarele sau vântul", promite miliardarul din Silicon Valley, Vinod Khosla. Societatea sa comercială, Khosla Ventures, a investit circa 50 de milioane de dolari în compania Calera. Totodată, Calera va mai primi 15 milioane de dolari şi de la Peabody Energy, cea mai mare companie de prelucrare a cărbunelui din lume.

Climatologi şi experţi din industria construcţiilor din America s-au arătat sceptici vizavi de posibilitatea de a produce cantităţi mari de ciment durabil şi „benign" pentru mediu. „Oamenii au căutat de 15 ani cum să facă asta", a explicat Ken Caldeira, expert în circuitul carbonului în natură, de la Institutul Carnegie al Universităţii americane Stanford. „Mă îndoiesc că cei de la Calera vor veni cu o tehnologie profitabilă şi accesibilă", a adăugat el pentru „The New York Times".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite