Cercetătorii se ceartă pe pungile de plastic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce specialiştii ne dau sfaturi despre cum să reciclăm pungile de plastic, consiliile locale americane adoptă hotărâri prin care obligă hipermarketurile să vândă numai plase

În timp ce specialiştii ne dau sfaturi despre cum să reciclăm pungile de plastic, consiliile locale americane
adoptă hotărâri prin care obligă hipermarketurile să vândă numai plase biodegradabile

Aruncat în toate părţile, plasticul impune noi taxe pentru protecţia mediului. Ţări precum Irlanda, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Bangladesh, Australia şi chiar Uganda au impus deja impozite pentru aruncarea pungilor din plastic în locuri nepermise.

Statisticile arată că, anual, la nivel mondial sunt folosite între 500 de miliarde şi un trilion de pungi de plastic, ceea ce face ca unele locuri să arate dezolant. Cercetătorii vin însă şi spun că fără plastic lumea n-ar mai fi la fel şi dau zece motive pentru a îndrăgi plasticul şi pentru a-l folosi fără a murdări mediul.

Primul motiv ar fi că nu plasticul murdăreşte natura, ci oamenii, prin aruncarea acestuia. Pungile din plastic sunt cunoscute sub diverse denumiri, mai mult sau mai puţin poetice, precum "chiloţii vrăjiţi" în Irlanda, "floarea naţională" în Africa de Sud sau "poluarea albă" în China.

Spre deosebire de îmbrăcăminte sau hârtie, plasticul are mirosuri neplăcute. Un motiv pentru a îndrăgi plasticul este că ne apără de ploaie atunci când suntem nepregătiţi pentru asta. Mulţi dintre spectatorii de la Wimbledon îşi acoperă capul cu pungi de plastic atunci când la meciurile de tenis începe ploaia.

Pungile din casă ar trebui refolosite

Pungile de plastic sunt rezistente şi impermeabile, ceea ce permite folosirea lor pe distanţe mari, fără a fi nevoiţi să folosim maşina pentru a căra bagajul. Refolosirea pungilor de plastic e la fel de răspândită precum reciclarea lor.

Chiar şi dacă autorităţile impun taxe suplimentare pentru cumpărarea de pungi, în casele noastre tot vom strânge plase de plastic. De aceea, ar trebui să găsim modalităţi de refolosire a lor.

O sugestie e reutilizarea lor pentru protejarea căzii atunci când facem duş sau pentru acoperirea biroului.

Cumpărătorii care refolosesc pungile de plastic atunci când merg la shopping sunt recompensaţi cu sume de bani, ceea ce poate constitui un alt motiv pentru îndrăgirea plasticului. Uşoară ca un fulg, punga de plastic e mijlocul cel mai la îndemână pentru cărarea bagajelor.

Cercetătorii spun că plasticul e un motiv pentru a stopa consumul, dar, totodată, prin rezistenţa lui, ne îndeamnă să cumpărăm mai multe lucruri. Punga de plastic îi dă de gol, prin transparenţa ei, pe oamenii care vor să fure din magazine.

Fabricarea plasticului consumă mai puţină energie

Richard Dodd, reprezentantul Consorţiului Britanic de Retail, consideră că pungile de plastic au fost pe nedrept nocive pentru mediu. "Avem nevoie de ele atunci când mergem şi cumpărăm ceva în mod spontan", spune Dodd.

Cercetătorii americani de la Societatea Industriei Plasticului consideră că, dacă atunci când cumpărăm ceva, ar trebui să alegem între pungile din hârtie şi cele din plastic, cea mai bună alegere ar fi pentru cele din urmă. Ei argumentează că pungile din plastic consumă cu 40% mai puţină energie atunci când sunt fabricate, generează cu 80% mai puţină mizerie şi produc cu 70% mai puţine emisii atmosferice.

Americanii nu mai dau pungi nedegradabile

Cu toate acestea, plasticul din natură se descompune în aproape 400 de ani. Motiv pentru care multe dintre oraşele americane au adoptat hotărâri prin care să impună folosirea pungilor de plastic biodegradabile sau, la alegere, să ofere clienţilor pungi din hârtie. San Francisco e unul dintre primele oraşe din lume care au adoptat o hotărâre prin care au impus interzicerea folosirii pungilor de plastic.

Astfel, din 22 septembrie, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor trei alternative: fie folosesc plase biodegradabile care să aibă înscrise pe ele cuvintele "material biodegradabil" sau "reciclabil", fie folosesc plase din hârtie care să conţină 40% material reciclat.

O a treia alternativă este oferirea de pungi din plastic reciclate. În plus, din 22 martie 2008, toate farmaciile cu mai mult de cinci reprezentanţe trebuie să respecte hotărârea de mai sus.

Reprezentanţii Institutului American de Produse Biodegradabile spun că San Francisco promovează folosirea plaselor ecologice pentru că are unul dintre cele mai diverse programe pentru vânzarea hranei.

După San Francisco, şi oraşul Oakland a impus o hotărâre prin care interzice distribuirea de pungi nedegradabile. Din 2008, în două state americane, Alaska şi New York, e impusă folosirea pungilor ecologice.

Parkesina, primul plastic

Plasticul a fost inventat în 1861 de către englezul Alexander Parkes, ce căuta substanţe care să aibă rezultate similare cauciucului. Parkes face noi cercetări asupra nitratului de celuloză şi obţine un material opac şi rezistent la apă. Englezul a denumit materialul "parkesina". În 1868, John Hyatt descoperă "celuloidele", din care au fost făcute primele bile de biliard.

A urmat clorura de vinil, studiată şi dezvoltată de către oameni de ştiinţă americani şi ruşi. Germanul Herman Staudinger a dezvoltat o teorie prin care arăta că polistirenul şi cauciucul erau formate din structuri chimice lineare şi independente denumite macromolecule. Cea mai mare dezvoltare a plasticului a început din anii "50. Atunci Karl Ziegler şi Julio Natta au primit Premiul Nobel pentru investigaţiile asupra polimerilor.

Ikea a impus pungi contra cost

Din 15 martie 2007, magazinul Ikea a fost primul mare retailer din SUA ce a adoptat un program de reducere a consumului de pungi de plastic. Reprezentanţii magazinului nu au mai dat cumpărătorilor pungă la achiziţionarea produselor.

Acum, clienţii au de ales între plata unei pungi de plastic de cinci cenţi sau a uneia "mari şi albastre", dar refolosibilă, de 59 de cenţi. Sumele strânse din vânzarea pungilor vor fi date pentru plantarea de copaci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite