Centralele atomice vânează surse de uraniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se caută noi zone pentru exploatarea materiei prime din industria nucleară. Noi proiecte se conturează pentru a reduce efectele crizei globale. Unul dintre acestea readuce în atenţie energia nucleară şi exploatarea uraniului.

Uraniul se află în atenţia cercetătorilor, care consideră că alternativa la criza energetică mondială o pot reprezenta centralele nucleare, scrie „Le Monde”. Însă, pentru a relansa construirea centralelor atomice, este foarte important ca materia primă, adică uraniul, să fie asigurată.

Astfel, din Canada până Australia, geologii au început să caute noi surse de uraniu, deoarece, susţin ei, există şi regiuni neexplorate încă, iar resursele identificate până în prezent sunt insuficiente.

Uraniul extras din mine nu reprezintă decât o parte din necesarul funcţionării centralelor atomice, 45% din combustibil provenind din reconversia stocurilor militare ruse şi americane şi din rezervele acumulate de marile companii de electricitate.

Cantităţi mari, într-adevăr, dar care se epuizează repede, în ipoteza în care  numărul centralelor atomice s-ar putea dubla.

Surse limitate

Aceste veşti însă au început să nască proteste în rândul ecologiştilor care reclamă proasta gestionare a deşeurilor radioactive ce poate duce la accidente catastrofale.

Exploatarea masivă a uraniului poate duce la dispariţia acestui minereu care se găseşte în cantităţi limitate.

Specialiştii spun că resursele actuale, în cazul în care ar fi exploatate pentru relansarea centralelor atomice, nu ar fi de folos industriei nucleare decât pe o perioadă de cel mult 30 de ani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite