Centrală solară cu bani europeni la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul Primăriei şi cel al Poliţiei Comunitare vor fi alimentate cu energie de la soare. Investiţia se află în etapa de proiectare, iar edilii vor să acceseze aproape 20 de milioane de euro din fondurile structurale pentru construcţia centralei.

Mai multe instituţii publice din Piatra Neamţ vor primi curent electric gratuit de la o centrală fotovoltaică, care va fi construită la periferia oraşului, pe un te­ren în suprafaţă de patru hectare.

Cel puţin aşa promit edilii oraşului, care au găsit mai multe întrebuinţări energiei „verzi”. Pe lângă alimentarea Poliţiei Comunitare, centrala va asigura toată energia necesară semaforizării şi va alimenta toate şcolile şi grădiniţele din municipiu.

„Am considerat oportună o astfel de investiţie, luând în calcul pe de o parte accentuarea crizei carburanţilor naturali pe plan mondial, care a dus la o creştere substanţială a costurilor pentru producerea energiei şi pe de altă parte necesităţile crescânde de consum”, spune Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Un alt beneficiu pentru comunitatea locală ar fi crearea a 15 locuri de muncă pentru funcţionarea şi întreţinerea centralei.
Deocamdată, aleşii locali au aprobat un studiu de fezabilitate şi vor aloca 300.000 euro pentru studiile şi proiectele necesare. După întocmirea documentaţiilor, proiectul va fi înaintat spre finanţare comunităţii europene.

Finanţare locală 2%

Investiţia a fost evaluată la 20 de milioane de euro, 98% din această sumă fiind acoperită din fondurile structurale, în timp ce comunitatea va contribui cu doar 2%.

Acesta nu este singurul proiect „verde” aflat în desfăşurare la Piatra Neamţ. La Fondul de Mediu se mai află depus şi aşteaptă finanţarea planul de ecologizare a muntelui Cozla, o zonă turistică aflată în imediata apropiere a oraşului. Cu 2 milioane de lei vor fi refăcute spaţiile verzi şi amenajate noi locuri de agrement.

Curent electric pentru semafoarele din oraş

Centrala solară va asigura consumul de energie electrică pentru sediul Primăriei şi al Poliţiei Comunitare. De asemenea, curentul electric necesar semaforizării oraşului va fi produs tot de centrala fotovoltaică.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite