Cea mai mare centrală eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turbinele din larg, viitorul energiei eoliene
Turbinele din larg, viitorul energiei eoliene

Norvegienii au găsit soluţia pentru a construi turbine eoliene mai puternice şi mai profitabile. O agenţie de stat norvegiană speră ca prin finanţarea celei mai puternice turbine eoliene cu 17 milioane de euro să crească eficienţa centralelor instalate în largul mării.

Prototipul din Marea Nordului va avea un rotor de 145 de metri în diametru, o înălţime de 162,5 metri şi o putere de 10 megawaţi, de circa trei ori mai mare decât centralele aflate astăzi în exploatare, a precizat Enova, o agenţie a Ministerului Petrolului şi Energiei însărcinată cu promovarea energiilor alternative, citată de AFP.

VEZI AICI VIDEO

Turbina va fi construită de compania norvegiană Sway care s-a angajat să folosească o tehnologie ce va permite parcurilor eoliene din largul mărilor să producă mai multă energie electrică. Prototipul va fi instalat iniţial pe pământ, în localitatea Øygarden din sud-vestul Norvegiei, pentru a fi testat timp de doi ani. Noua turbină ar putea asigura alimentarea cu energie electrică pentru 2.000 de locuinţe.

Turbinele montate în larg, mai eficiente

„Estimăm instalarea centralei în 2011", a declarat responsabilul Enova pentru noile tehnologii Kjell Olav Skjoelsvik. Acesta a explicat că noua tehnologie folosită va reduce greutatea turbinei şi numărul pieselor folosite şi o va face astfel mai eficientă. Ministrul Energiei, Terje Riis-Johansen, a declarat că acest proiect este esenţial pentru viitorul energiei eoliene.

Potrivit companiei Sway, producţia de energie eoliană este mai eficientă atunci când turbinele se află mai departe de ţărm, unde vântul este mai puternic. Astfel, o turbină eoliană aflată la 50 de kilometri de coasta Norvegiei, unde adâncimea apei este între 100 şi 300 de metri, ar produce cu 20-30% mai multă energie decât una aflată în parcul eolian construit la 15 kilometri de coasta Danemarcei.

Ecologiştii au criticat sever guvernul norvegian pentru că, până în prezent, nu a dezvoltat un sistem de subvenţii pentru parcurile eoliene, aşa cum a făcut Marea Britanie, scrie Reuters.

Cum funcţionează centrala de pe mare

Sistemul brevetat de compania Sway pentru construcţia turbinelor eoliene are la bază un turn plutitor instalat la mare adâncime. Cilindrul este compus dintr-un ţăruş flotant încărcat cu balast în partea inferioară, pe principiul unei sticle care pluteşte. Singura legătură a cilindrului cu solul se face printr-o ţeavă ancorată în nisip.

Centrul de gravitaţie al turnului este calculat pentru a permite structurii să susţină o turbină mult mai grea decât cele existente acum în parcurile eoliene. De asemenea, turnul este proiectat pentru a se putea înclina şi chiar roti în direcţia vântului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite