„Casa Verde” se dărâmă puţin câte puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul prin care statul promitea subvenţionarea instalării de panouri solare şi centrale eoliene a fost amânat pentru a treia oară, existând chiar posibilitatea anulării lui. Tergiversarea demarării programului a dus la reducerea considerabilă a vânzărilor de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Anunţat încă din luna septembrie a anului trecut, programul „Casa Verde” promitea subvenţionarea în proporţie de 90% a instalării de panouri solare şi de centrale eoliene pentru persoane fizice.

Această iniţiativă se înscria, atunci, pe linia aşteptărilor privind cheltuirea eficientă a banilor proveniţi din taxa auto, fonduri pe care autorităţile promiseseră că le vor direcţiona către proiecte de mediu. Totodată, programul părea să răspundă unor nevoi care veneau atât din partea populaţiei – reducerea facturilor la energie, cât şi din partea producătorilor şi importatorilor de sisteme de producere a energiei din surse alternative – promovarea acestor produse.

Efectul educativ şi puterea exemplului

„Pe noi nu ne-a entuziasmat atât de mult «câştigul» pe care preconizam că o să îl avem pe durata derulării acestui program, cât mai ales efectul educativ pe care l-am găsit în această iniţiativă.

Avem convingerea că acest program are, în primul rând, rolul de a promova aceste sisteme de producere a energiei şi de a-i convinge pe oameni de viabilitatea lor. Este nevoie de o singură instalaţie de acest tip care să ajungă într-o comunitate pentru ca acei oameni, prin puterea exemplului, să se convingă de avantajele ei şi să opteze apoi pentru astfel de soluţii şi pe bani proprii”, ne-a explicat directorul de marketing al Romsir, Claudia Langa.

Proiectul a început cu amânări succesive

Puternic mediatizat, programul ar fi trebuit să înceapă în data de 5 ianuarie şi să se desfăşoare până la sfârşitul anului. Primul obstacol a apărut odată cu înscrierile foarte multor instalatori în acest program şi blocajul birocratic de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, în data de 20 decembrie 2008, publicarea listei cu instalatorii validaţi în program era amânată pentru data de 29 decembrie 2008. La această dată, noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, anunţa o nouă amânare a publicării listei până la mijlocul lunii ianuarie 2009. Tot atunci, data la care persoanele fizice se puteau înscrie în program a fost stabilită pentru mijlocul lunii februarie.

Pe termen nelimitat

Zilele trecute însă, ministrul Mediului a anunţat din nou că „suntem în faza în care acest program nu poate fi aplicat, pentru că Administraţia Fondului pentru Mediu nu şi-a făcut treaba”.

La rândul său, preşedintele încă în funcţie al AFM, Mihai Toti, a explicat că lista instalatorilor validaţi în program a fost definitivată, însă nu poate fi făcută publică întrucât bugetul AFM nu a fost aprobat. „367 de firme din întreaga ţară au fost validate în program. AFM a întocmit deja scrisorile pentru cei 1.490 de agenţi economici respinşi, urmând ca în zilele următoare să le trimită. Având în vedere însă că bugetul AFM nu s-a aprobat, nu putem publica lista cu operatorii în acest moment”, a spus Toti.

Întrebat care este data la care persoanele fizice se vor putea înscrie, ministrul Nemirschi a declarat că nu poate avansa un termen, afirmând totodată că există posibilitatea ca acest program să nu mai fie aplicat deloc.

„Din punctul meu de vedere, este clar că acest program nu a fost bine gândit. De aceea, va face obiectul unei analize în Guvern, care să stabilească eficienţa lui. Variantele în momentul de faţă sunt revizuirea ghidului de finanţare sau renunţarea definitivă la «Casa Verde»”, a precizat Nemirschi.

Reacţie vehementă

Anunţul făcut de ministrul Mediului a generat o reacţie de nemulţumire atât din partea cetăţenilor care aşteptau acest program, dar mai ales din partea producătorilor de centrale eoliene şi de panouri solare. „De când a fost anunţat acest program, din septembrie anul trecut, vânzările au scăzut considerabil. Oamenii nu au mai cumpărat astfel de echipamente, aşteptând posibilitatea obţinerii acelei subvenţii consistente de 90% din partea statului”, ne-a declarat directorul comercial al „Solaria”, Luigi Bogdan.

Vânzări aproape de zero

Claudia Langa este de părere că „amânarea continuă a demarării programului a blocat realmente piaţa pentru că oamenii au intrat în expectativă. Înainte de anunţarea programului, vânzările noastre erau de aproximativ 100.000 de euro. Din septembrie, când criza nu începuse să îşi facă simţite efectele, vânzările sunt aproape de zero”, a explicat reprezentantul Romsir.

„Casa Verde” are culoare politică

Încă de la începutul discursului său, ministrul pesedist Nicolae Nemirschi şi-a exprimat opinia potrivit căreia „acest program este o iniţiativă pe care Korodi (fostul ministru al Mediului, udemeristul Attila Korodi – n.r.) a luat-o prea târziu şi cu tentă de campanie electorală”.

Cele patru „păcate”

Acesta a adus în sprijinul afirmaţiei sale „patru raţiuni de ordin personal” care vizează incapacitatea administrativă pentru aplicarea acestui program, lipsa de transparenţă a principiului „primul venit, primul servit” sau riscul ca instalaţiile subvenţionate din bani publici să ajungă, în mare parte, pe case de vacanţă.

Ultimul element-problemă văzut de ministrul Mediului este legat de faptul că în România piaţa producătorilor de sisteme de producere a energiei alternative este redusă şi, implicit, că „aceşti 200 de milioane de euro se vor duce pe stocurile de produse care stau pe cheiurile din Shanghai, în această perioadă de criză”.

În replică, directorul de marketing al Romsir susţine că „nu poţi impune un criteriu care ţine de ţara de origine a unui produs. Noi importăm produse din toată lumea, însă absolut toate au certificare europeană. Spre exemplu, aducem echipamente din Asia pentru că acelaşi tip de produs, fabricat în Germania, este inferior din punct de vedere calitativ”, a explicat Claudia Langa.

Critici – da, soluţii – ba

Întrebat care sunt soluţiile clare pentru aşteptările generate de promovarea de până acum a programului, ministrul a răspuns prin întrebări: „Cât poate să dureze revizuirea ghidului de finanţare? O lună? Oricum, până nu dă firul ierbii, nu se urcă nimeni pe casă să îşi pună panouri solare”.

Urmarea acuzaţiilor aduse de Nemirschi în faţa reprezentanţilor presei atât predecesorului său – Attila Korodi, cât şi celui care ocupa funcţia de preşedinte al AFM, Mihai Toti, a fost cererea de revocare din funcţie a acestuia din urmă. Solicitarea lui Nemirschi a fost semnată de premierul Emil Boc în aceeaşi zi, în locul său fiind numit pedelistul Vlad Marcoci.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite