Capcanele cumpărăturilor pentru sărbătorile de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor avertizează asupra pericolelor la care se expun consumatorii, achiziţionând alimente la colţ de stradă Dorinţa de a avea o masă cât mai

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor avertizează asupra pericolelor la care se expun consumatorii, achiziţionând alimente la colţ de stradă

Dorinţa de a avea o masă cât mai bogată de Paşte îi determină, de multe ori, pe cumpărători să uite regulile de bază pe care ar trebui să le respecte la achiziţionarea oricărui produs alimentar.

Vânzările cresc semnificativ în această perioadă, fapt pentru care controalele autorităţilor, deşi se înteţesc, nu reuşesc să verifice fiecare produs prezent pe piaţă, cu intenţia de a proteja cumpărătorii. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat publicităţii un set de reguli pentru evitarea cumpărării alimentelor alterate.

Perioada premergătoare sărbătorilor reprezintă vârful de lance pentru activitatea comercială. În Săptămâ-
na Mare au loc cele mai multe vânzări de produse alimentare, fiecare client dorind să-şi facă o minimă aprovizionare de Paşte. Sectoarele verificate de inspectorii de la ANPC sunt cele ale produselor specifice sărbătorii, respectiv cele de carne, ouă, cozonac şi preparate din peşte.

Alimentele, sub lupă

Un rol important în verificarea calităţii hranei îl are verificarea condiţiilor de vânzare a produselor. E bine să cumpărăm numai din locuri autorizate, curate şi igienizate frecvent, unde caracteristicile organoleptice ale produselor au şanse să rămână mai mult timp în limitele admise.

Respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere a produselor în vederea comercializării, precum şi încadrarea în termenul de garanţie înscris pe produs sunt primele analize pe care un cumpărător trebuie să le facă. Apoi, se verifică normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman, pe care le putem găsi în Ordinul nr. 438/ 295/ 2002.

Pentru produsele preambalate se verifică, în plus, starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă sau volumul net, declarate de producător, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor; afişarea preţului în mod vizibil şi într-o formă neechivocă.

Atenţie la carnea de miel!

Atenţia sporită acordată informaţiilor despre produs la cumpărare, locul de comercializare şi condiţiile în care este vândută marfa sunt măsuri menite să protejeze sănătatea consumatorului. Marfa vândută pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă are preţul accesibil pentru cumpărător, este periculoasă.

Inspectorii ANPC recomandă consumatorilor să cumpere carnea de miel numai din măcelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate în pieţe, unde vânzătorii poartă echipament de protecţie sanitară a alimentelor.

Carnea trebuie să aibă o ştampilă sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu fie lipicioasă sau urât mirositoare. După ce a fost cumpărată, transportul cărnii până acasă se va face în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, sub 0 grade Celsius.

Ce trebuie să verificăm

Şi peştele proaspăt poate fi impropriu consumului dacă prezintă solzi care se desprind uşor, are corpul acoperit cu mucus urât mirositor sau branhiile de culoare cenuşie sau brună. Când arată aşa, peştele este cu siguranţă alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea consumatorului. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.

Cozonacul sau produsele de patiserie trebuie cumpărate, de asemenea, numai din locuri autorizate. Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute. Se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei.

Cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă nu este recomandată. Albuşul ouălor nu trebuie să fie tulbure sau amestecat cu gălbenuşul.

Nici măcar vopseaua de ouă nu trebuie să fie cumpărată de la colţul străzii, ci numai din locuri autorizate. Specialiştii ANPC atrag atenţia asupra vopselelor tipografice sau pentru textile, des utilizate în ultima vreme, precizând că acestea sunt toxice şi pot otrăvi ouăle dacă pătrund în interiorul acestora. Utilizarea altor tipuri de vopsele decât cele pe care producătorul scrie explicit că sunt destinate vopsirii ouălor poate prezenta pericol pentru sănătate.

Vinul contrafăcut, atentat la sănătate

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează consumatorii despre riscul de a cumpăra vinuri contrafăcute. Una dintre metodele de contrafacere constă în adăugarea unor aditivi, arome sintetice şi coloranţi, pentru a îmbunătăţi aspectul şi gustul licorii - substanţe extrem de nocive pentru organismul uman.

Unele societăţi mici cumpără vin de la stat, pe care îl tratează cu astfel de substanţe, apoi îl vând în peturi etichetate cu denumiri cunoscute. Metoda cel mai des folosită în ultimii ani este cea de falsificare a etichetelor de la vinurile originale şi aplicarea lor pe produse contrafăcute.

Eticheta sau ambalajul unui produs alimentar preambalat sunt extrem de preţioase. Numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, dar şi valabilitatea produsului nu trebuie să lipsească de pe etichetă. Ca de altfel şi cantitatea netă, provenienţa produsului şi lista ingredientelor.

Toate menţiunile făcute prin etichetare trebuie să fie redactate în limba română fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.

Valoarea nutriţională este scăzută

Carnea de miel crud se obţine de la mieii sacrificaţi în perioada de alăptare, în jurul vârstei de 4-8 săptămâni. Cu toate că este apreciată de consumatori pentru frăgezime şi gustul plăcut, valoarea nutriţională a cărnii de miel este redusă, iar conţinutul crescut de apă o face prea puţin spornică la preparare.

Leac pentru persoanele subponderale

Din punct de vedere dietetic, din cauza procentului ridicat de proteine nematurate şi ţesut cartilaginos, greu tolerate de organismul uman, carnea de miel nu este recomandată în alimentaţia copiilor şi a persoanelor cu tulburări digestive. Carnea de miel îmbunătăţeşte activitatea splinei şi a rinichilor, înlătură starea de slăbiciune şi este recomandată subponderalilor, dar contraindicată celor cu un nivel ridicat de colesterol în sânge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite