Bucureştiul şi Dobrogea vor produce energie curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul anului 2009, Bucureştiul va avea o termocentrală pe gaz cu emisii poluante reduse, care va asigura şi încălzirea oraşului. Tot anul viitor, în Dobrogea, se vor înălţa 139 de turbine eoliene. Grupul german REECO va organiza două târguri internaţionale în România. Expoziţiile vor avea ca temă energiile regenerabile şi eficienţa energetică.  

Termocentrala de lângă Bucureşti va fi complet funcţională începând din octombrie 2009. În comunicatul de presă al companiei GE Energy se precizează că lucrările cad în sarcina firmei Vest Energo şi primele două generatoare, din cele patru câte vor fi în final, vor intra în funcţiune chiar la sfârşitul acestui an.

Noua termocentrală va aplica metoda cogenerării, care presupune captarea gazelor de ardere şi utilizarea energiei termice cu o eficienţă crescută, prin folosirea căldurii la încălzirea blocurilor şi a apei menajere pentru locuitorii Bucureştiului.

Calculele arată că astfel de centrale sunt nu doar mai eficiente din punct de vedere energetic, aşa cum recomandă directivele UE, dar şi mai puţin poluante decât cele pe cărbune sau păcură folosite până acum.

Oficialii de la GE Energy, compania care livrează cele patru turbine, au precizat că noua termocentrală va fi echipată cu două generatoare de 3 megawaţi şi două generatoare de câte 4 megawaţi. În total, cele patru grupuri vor produce 14 megawaţi de energie electrică şi 13,5 megawaţi energie termică.

Eforturile româneşti în direcţia aplicării măsurilor de reducere a poluării cuprind şi instalarea de către grupul ceh Skupina CEZ a nu mai puţin de 139 de turbine eoliene în zona Dobrogei.

Turbinele vor fi produse tot de concernul GE Energy şi vor fi livrate ritmic spre Tulcea, astfel încât până la sfârşitul anului 2009 întreg parcul să fie montat şi funcţional. Prima “fermă” de eoliene din România va produce în total 600 de megawaţi de energie electrică.

Expoziţii la Bucureşti şi Arad

Grupul german REECO (Renewable Energy Exhibition and Conference Organiser) a înfiinţat zilele trecute o filială la Bucureşti, numită “REECO RO Expoziţii S.R.L.”, în scopul promovării energiilor regenerabile.

Cu ajutorul firmei germane, România devine şi un promotor al tehnologiilor care asigură eficienţa energetică a clădirilor şi producerea de energii fără poluare. Cei de la REECO spun că vor dezvolta trei noi locaţii pentru târguri până în 2012, urmând ca cifra de afaceri a grupului să crească cu până la 25%.

Primul Târg internaţional pentru energii regenerabile şi eficienţă energetică în construcţii şi renovări va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti, între 19 şi 21 noiembrie, anul acesta. Pe o suprafaţă de 2.600 metri pătraţi vor fi prezenţi expozanţi din România, Germania, Austria, Ungaria şi din alte ţări europene.

În primăvară, o manifestare similară va avea loc la Arad, între 26 şi 28 martie 2009. Investiţiile masive ale României s-au făcut cu bani obţinuţi chiar înainte de declanşarea crizei financiare la nivel mondial.

Termocentrale pe gaz în toată Europa

Analiştii revistei „The Economist” notează cu regret în ultimul număr că „planurile verzi” ale Uniunii Europene riscă să fie amânate din cauza reducerii fondurilor de investiţii.

Lipsa banilor va afecta şi domeniul energiilor regenerabile, iar contractul prin care Germania va cumpăra mari cantităţi de gaz din Rusia arată că sursele alternative pot fi prea scumpe chiar şi pentru guvernul de la Berlin.

Polonia, care a fost nevoită să renunţe la centralele pe cărbune din cauza restricţiilor de poluare, a reproşat recent oficialilor de la Bruxelles că prin măsurile antipoluare s-a mărit dependenţa de gazul rusesc, încălcându-se astfel una dintre principalele promisiuni făcute statelor est-europene în procesul de preaderare.

Izolaţia termică, obligatorie

Fiecare casă nou-construită trebuie să respecte normele europene privind eficienţa energetică, iar vechile locuinţe trebuie renovate, pentru respectarea aceloraşi principii. Una dintre măsurile impuse vizează dublarea pereţilor din exterior, astfel încât transferul de căldură din interior în exterior, pe timpul iernii, şi din afară înăuntru, în perioada verii, să fie limitat.

Lemnul, sursă neexploatată

Deşeurile din lemn din România ar putea fi utilizate în sistemele de producere a energiei termice. În ciuda avantajelor de ordin economic şi ecologic, această sursă de energie rămâne însă nevalorificată la noi. Principalele cauze care fac ca potenţialul de masă lemnoasă să nu fie exploatat ţin de lipsa tehnologiilor şi absenţa legislaţiei care să sprijine investiţiile în acest domeniu.

Panourile solare câştigă teren

Panourile solare au început să devină o “modă” şi în România, tot mai multe firme de construcţii utilizându-le pentru asigurarea eficienţei energetice a imobilelor. Acestea sunt montate pe acoperişuri încă din faza de construcţie a clădirii. Panourile asigură apă caldă gratuită la robinetul beneficiarilor, singurele cheltuieli fiind cele de întreţinere a instalaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite