Brazii, o afacere extrem de profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pomii de Crăciun importaţi au acaparat, iarna aceasta, piaţa românească. Brazii din import sau cei la ghiveci nu au însă succes la românii de rând. Preţul rămâne încă primul criteriu vizat în alegerea unui pom de iarnă.

Brazii din Danemarca sau din alte pepiniere europene se vând anul acesta la preţuri cuprinse între 140 şi 300 lei. Dacă depăşeşte înălţimea de 2 metri, însă, un brad ca-n poveşti ajunge şi la 14.000 de lei (5 metri) sau chiar la 20.000 de lei (10 metri).

Cei mai ieftini pomi de Crăciun, brazi sau molizi, pot fi achiziţionaţi direct de la ocoalele silvice din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, la acelaşi preţ ca anul trecut. Acesta variază în funcţie de dimensiunile coniferelor, între 10 şi 30 de lei. În magazinele de desfacere, cel mai ieftin brad costă 70 de lei.

Preţuri exagerate la brazii din import

Directorul comercial din cadrul RNP, Florian Borlea, susţine că preţurile brazilor importaţi sunt exagerat de mari. Totuşi, firmele importatoare au invadat piaţa cu pomi coniferi mult mai frumoşi şi mai stufoşi decât cei autohtoni, vizând în primul rând cererea consumatorilor cu venituri mari şi a companiilor organizatoare de evenimente în preajma sau în timpul Sărbătorilor de iarnă.

Borlea recunoaşte că importatorii reprezintă o ameninţare la adresa comerţului cu brazi autohtoni tăiaţi de pe plantaţiile statului:  “E o concurenţă pentru noi, adică presiunea în trecut pe Romsilva era mult mai mare din partea firmelor şi a persoanelor fizice. La ora actuală, presiunea a scăzut foarte mult, din cauza acestor importuri şi a producătorilor privaţi.”

Profit în cel mai scurt timp

În ceea ce priveşte afacerea cu brazii de Crăciun, Borlea consideră că aceasta este foarte profitabilă, necesită investiţii relativ mici şi aduce venituri într-un timp foarte scurt. “Piaţa este extrem de dinamică, magazinele n-au avut de a face în viaţa lor cu aşa ceva, trebuie doar să găsească producătorul, să investească şi să vândă pe piaţă... e o afacere simplă”, adaugă acesta.

Mai puţini brazi autohtoni faţă de 2007

Romsilva a introdus pe piaţă circa 100.000 de brazi tăiaţi din pădurile administrate de stat. Directorul comercial din cadrul RNP explică motivele pentru care iarna aceasta au pus în vânzare cu circa 20.000 de brazi mai puţin decât anul trecut. O parte din suprafeţele cu plantaţiile de brad regenerate natural s-au retrocedat foştilor proprietari. Prin urmare, şi numărul de pomi coniferi tăiaţi de RNP s-a diminuat.

La ora actuală, proprietarii care au primit terenurile au devenit producători şi vând brazii pe piaţă. “Sunt mulţi proprietari, o dată cei cărora li s-au retrocedat suprafeţele de pământ confiscate abuziv în perioada 1945 – 1989, pe de altă parte cei care au plantat brazi pe foste terenuri agricole abandonate sau păşuni”, a mai spus Borlea.

Brazii în ghiveci, o alternativă scumpă

Tot preţul este deocamdată primul criteriu luat în considerare de români pentru alegerea unui pom de iarnă, potrivit reprezentanţilor RNP. Acesta este motivul pentru care nici brazii în ghiveci nu sunt primiţi cu foarte mare receptivitate de consumatori.

Deşi consideră că iniţiativa pomilor de Crăciun în ghivece este interesantă şi are un rol educativ cu un impact pozitiv asupra oamenilor,  Borlea nu crede că în România este bine primită. Romsilva a încercat în urmă cu câţiva ani să vândă brazi în ghivece printr-o reţea de magazine, însă succesul a fost moderat. 

“N-am mai repetat acţiunea aceasta. Problemele sunt legate şi de transport. Pentru a transporta un brad mare într-un ghiveci de 50 de kilograme, ai nevoie de maşini mari şi oameni dispuşi să care”.

Pomii de Crăciun din ghivece vor fi replantaţi în primăvară

Pentru ecologiştii care nu vor brazi tăiaţi în casă, varianta pomilor de Crăciun vânduţi în ghivece îi costă între 150 şi 200 de lei. Anul acesta, organizaţiile neguvernamentale de mediu EcoAssist, Terra Ecologica şi Copacul de Hârtie au promovat ideea replantării brazilor după perioada Sărbătorilor de iarnă.

Printr-un parteneriat cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), furnizorii brazilor autohtoni în ghivece, reprezentanţii ONG-urilor s-au oferit să se ocupe de preluarea comenzilor de la cei care doresc să achiziţioneze pomii şi să-i replanteze în primăvară.

Preţul brazilor, stabilit iniţial de ICAS, era 100 de lei. “Văzând că au cereri după ce am lansat campania asta, au mărit preţul la 150 de lei. Plus transportul, încă 50 de lei. Molizii doar la balot se vând, sunt doar  40 de lei şi sunt frumoşi”, precizează preşedintele Terra Ecologica, Simona Creţu.

Probleme cu transportul

Dificultatea transportului brazilor în ghivece n-a fost întâmpinată doar de Romsilva, ci şi de reprezentanţii organizaţiei Terra Ecologica. Până în prezent, au circa 20 de cereri din partea oamenilor, însă singura maşină de care dispun nu le este de mare ajutor.

Din acest motiv, ei încurajează cumpărătorii să facă efortul de a-şi lua bradul în ghiveci de la sediul ICAS, aflat la doi paşi de Bucureşti, pe şoseaua Ştefăneşti numărul 128, comuna Voluntari, judeţul Ilfov. În cazul în care acest lucru chiar nu este posibil, efortul va fi susţinut de voluntarii de la Terra Ecologica.

Ideea ONG-urilor de distribuire a brazilor “eco” a căpătat deja vizibilitate în rândul românilor cărora buzunarul le permite această achiziţie. Marea problemă însă, care generează şi incapacitatea acoperirii unui transport eficient, este lipsa sprijinului financiar.

„Eu am mers pe ideea că trebuie să plantăm mai mulţi copaci. Am lansat această iniţiativă în speranţa că ne vor sprijini şi alţii. Deocamdată nu avem niciun sponsor, dar continuăm să căutăm”, ne-a spus preşedintele Terra Ecologica. În ceea ce priveşte replantarea pomilor, reprezentanţii organizaţiei susţin că se vor ocupa de acest lucru, numai dacă proprietarii brazilor la ghiveci nu doresc să-i planteze în propria curte sau pe orice alt teren.

Simona Creţu susţine că preţul brazilor la ghiveci pe care îi promovează în această iarnă este, totuşi, justificat. De aceea, ea solicită înţelegere şi sprijin din partea potenţialilor clienţi, pentru a nu mai încuraja tăierea brazilor din păduri.
Doritorii unui asemenea brad o pot contacta pe Simona Creţu la numărul de telefon 0729.071.624.

image

Efectele brazilor în ghiveci sunt foarte importante pentru educaţia de mediu. Un om care a replantat bradul va veni să vadă cum creşte, la fel şi copiii lui.

image


Florian Borlea,
director comercial Romsilva

image

Anul viitor intenţionăm să plantăm mai mulţi copaci şi să diminuăm tăierea brazilor destinaţi Sărbătorilor de iarnă.

image


Simona Creţu,
preşedinte Terra Ecologica

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite