„Rulmentul Braşov este o bombă ecologică, din azbest“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pereţii halelor construite după 1964 au fost izolaţi cu azbest
Pereţii halelor construite după 1964 au fost izolaţi cu azbest

Dan Pecurariu, unul dintre cei care au proiectat uzina, acum patru decenii, a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că demolarea vechilor hale poate produce o catastrofă ecologică.

Mai citiţi şi:

Rulmentul Braşov, vândut la bucată

Prezentarea în cotidianul „Adevărul de Seară" a faptului că societatea Rulmentul a fost cumpărată după 40 de licitaţii, a stârnit reacţia lui Dan Pecurariu, unul dintre inginerii care a participat la proiectarea uzinei. El a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul producerii unei catastrofe ecologice, în cazul demolării vechilor hale.  

Hale izolate cu azbest

Acesta a explicat că, după anul 1964, când s-au construit noile hale, acestea au fost izolate în interior cu un amestec pulverizat pe bază de azbest, care este cunoscut ca fiind o substanţă nocivă pentru oameni, chiar cancerigenă.

În ţară nu există nicio întreprindere specializată în demontarea izolaţiilor cu azbest pulverizat. Dacă cineva îşi va asuma această sarcină după principiul «lasă că merge şi aşa», acela ar fi un criminal", a precizat, pentru „Adevărul de Seară", braşoveanul.

Proiectantul a explicat că, după îndepărtarea  acestui material, demontarea construcţiei metalice trebuie făcută într-o anumită ordine, pe care doar el o cunoaşte.

Risc de infectare a apei

El se teme că executarea unor lucrări de demolare improprii ar afecta sănătatea tuturor locuitorilor oraşului. „Cantitatea de azbest folosită a fost mare. Sunt posibile accidente serioase. Orice eroare ar duce la ridicarea unui nor otrăvitor deasupra oraşului, infectarea solului, a apelor de suprafaţă şi a celor subterane şi, de asemenea, afectarea gravă a sănătăţii lucrătorilor", a explicat Dan Pecurariu.

Uzina Rulmentul

Iginerul spune că halele care au fost cumpărate la finele săptămânii trecute nu ar intra în această categorie, dar restul clădirilor, care urmează să fie date în plată creditorilor, sunt izolate cu azbest.

Comisarii de Mediu vor verifica

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov ne-au declarat că lucrările de demolare se execută doar în baza unei autorizaţii şi a unui aviz de mediu, dar înainte de emiterea documentelor se va face o verificare la faţa locului.

„Orice demolare se face doar pe bază de autorizaţie, iar în prealabil se vor efectua studii de mediu, pentru a evita unele efecte nocive", ne-a declarat Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al APM Braşov.

Reprezentanţii societăţii Sigur Imob SRL, care a cumpărat pachetul principal al societăţii, ne-au declarat că încă nu şi-au definitivat în totalitate planurile de viitor. „În primul rând vrem să amenajăm o fabrică de rulmenţi cu o capacitate mai mică însă, nu am concretizat toate planurile", a susţinut Marcela Ţăndărică, administratorul Sigur Imob SRL.

Ce spun medicii

„Persoanele expuse la fibrele de azbest riscă să se aleagă cu boli precum azbestoza şi cancerul pulmonar (forma mezoteliom). Riscul creşte cu numărul de fibre inhalate. Bolile apar în cazul unei expunei mai îndelungate la azbest, iar simptomele se resimt abia după 20-30 de ani. Valoarea minimă admisă de legislaţia din România este de 0,1 fibre de azbest pe centimetru cub de fracţie respirată în opt ore de muncă. Legea mai prevede că persoanele care lucrează în astfel de medii trebuie să rămână permanent sub observaţia cabinetelor de medicină a muncii. Potrivit Societăţii Britanice de Igienă Ocupaţională, riscul nu va fi niciodată eliminat", a spus dr. Mădălina Siminea, medic generalist şi reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite