VIDEO Bicicleta din bambus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicleta din bambus  a fost expusă la un  târg de specialitate
Bicicleta din bambus a fost expusă la un târg de specialitate

Un nou model, cu cadrul din bambus, a început să fie fabricat de tot mai mulţi producători. Mai uşoare, mai puternice şi mai confortabile, noile biciclete încep să cucerească lumea. Unul dintre cele mai importante avantaje ale construcţiei de biciclete din bambus este faptul că acesta creşte foarte repede. În plus, bambusul poate fi găsit pe orice continent.

Numărul producătorilor care fabrică biciclete din materiale regenerabile este în continuă creştere, potrivit cotidianului „Der Spiegel". Dacă americanul Craig Calfee, considerat maestrul bicicletelor din bambus, a început de ceva vreme această activitate, concurenţii săi sunt mai noi pe piaţă.

Printre aceştia se numără inginerul slovac Brano Meres, ciclistul american Nick Frey, dar şi inginerul german Nicolas Meyer, care a construit o bicicletă de triatlon nu din bambus, ci din cânepă.

O rezistenţă mare la impact

Calfee trebuia să construiască un model de bicicletă care să atragă atenţia la un târg, iar ideea de a face cadrul din acest material i-a venit după ce câinele său, care se juca în curte, a venit la el cu o bucată de bambus. Deşi modelul cu cadru de bambus era prea flexibil, şi-a atins scopul. A atras atenţia.

După întoarcerea de la târg, Calfee s-a retras în atelierul său pentru a continua experimentul. Şi-a dat seama că bambusul are şi dezavantaje, printre care faptul că se rupe uşor. Pentru a rezolva problema, a afumat bambusul şi l-a ţinut la căldură. A acoperit, de asemenea, cânepă şi fibre de carbon cu răşină epoxidică şi le-a folosit pentru a lega tuburile de bambus. Astăzi însă, bambusul trece printr‑un proces de prelucrare de
patru luni înainte de a fi folosit.

După ce a construit mai bine de 100 de cadre, Calfee s-a declarat mulţumit. Verdictul lui: absorbţia vibraţiilor în cazul cadrului de bambus a fost mai bună decât cea a cadrului din fibră de carbon. „Bicicleta din bambus îţi oferă o plimbare mult mai lină", a declarat Calfee. Acesta a constatat şi că are o rezistenţă impresionantă la impact, e mai dură decât cea din fibră de carbon şi e mai puţin predispusă la a se rupe.

Toate au fost confirmate după un test la un laborator specializat din Germania. Costul pentru o asemenea invenţie nu e însă de ignorat - un cadru de bicicletă de munte realizat din bambus va valora în jur de 2.o00 de euro. Noua dorinţă ambiţioasă a lui Craig Calfee este să facă bicicleta-autobuz pentru transportat şcolari. Aceasta va fi condusă de un adult, va avea şase sau şapte copii la bord, şi cu toţii vor pedala.

Tehnologia este răspândită

Competiţia între producătorii de biciclete din materiale regenerabile a devenit tot mai mare în ultima perioadă, mai ales datorită faptului că ideea s-a răspândit foarte mult. În SUA, inginerul Nick Frey, campion la ciclism, a dezvoltat şi el propriul model de cadru din bambus pentru biciclete. Împreună cu patru prieteni, acesta a deschis un magazin în Princeton şi unul în Colorado. Danezii au şi ei un proiect de acest gen, care este în curs de dezvoltare.

Inginerul Nicolas Meyer a făcut un pas înainte şi a creat prima bicicletă din lume realizată în mare parte din cânepă şi din bambus. „Bicicleta mea e făcută 60% din cânepă, 15% din bambus, iar restul din carbon şi aluminiu", a explicat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite