Becurile noastre, reciclate de nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara noastră nu există niciun punct de reciclare a becurilor. România are obligaţia de a colecta şi recicla deşeurile din surse de iluminat. Astăzi însă, reciclarea becurilor de la români are loc în Germania.

Sursele de iluminat care nu mai funcţionează trebuie depozitate în locuri special amenajate, şi nu aruncate la voia întâmplării.

Unele dintre lămpile de iluminat conţin mercur, un element chimic foarte toxic, ce poate crea probleme de mediu dacă este depozitat necorespunzător. „Nu este permis ca becurile să fie aruncate la gunoi, ele trebuie reciclate”, a spus Raul Pop, director general al asociaţiei Recolamp, singura organizaţie autorizată de Ministerul Mediului să preia responsabilitatea colectării şi reciclării surselor de iluminat de la producătorii şi importatorii români.

În momentul acesta există 500 de puncte de colectare a deşeurilor provenite din surse de iluminat la nivelul agenţilor economici.

Pentru colectarea de la populaţie a  becurilor stricate, au fost dezvoltate aşa-numitele „colţuri verzi” în marile magazine, lansate în cadrul campaniei de informare „Ziua verde”. Acolo, românii preocupaţi de calitatea mediului în care trăiesc pot duce toate deşeurile de acest gen.

 Reciclarea lor însă nu se realizează în România, ci în Germania. „În România, capacităţile de reciclare sunt inexistente pentru sursele de iluminat. Există însă semnale că cel puţin doi investitori privaţi vor dezvolta puncte de reciclare a acestor deşeuri în ţara noastră”, a mai spus Raul Pop. 

Legislaţie neclară

Directorul general al asociaţiei a precizat, de asemenea, că legislaţia privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (HG 448/2005) este una „cu multe neclarităţi”. Reprezentantul Recolamp a precizat că în ultimul an a împiedicat aruncarea a peste 115 tone de deşeuri din surse de iluminat.  Juan Carlos Enrique, directorul general al Ambilamp din Spania, a spus că oamenii trebuie să înţeleagă ce se întâmplă cu aceste becuri dacă nu sunt depozitate corespunzător.

115

- tone de deşeuri provenite din surse de iluminat colectate într-un an

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite