"Bătrâneţea se combate cu regim naturist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 50 de ani de la apariţia medicamentului inventat de Ana Aslan, medicul Georgeta Popescu ne dezvăluie secretele tinereţii. Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan"

La 50 de ani de la apariţia medicamentului inventat de Ana Aslan, medicul Georgeta Popescu ne dezvăluie secretele tinereţii.

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" reprezintă un model de medicină preventivă şi curativă, care foloseşte şi azi terapia cu Gerovital, medicament creat acum fix 50 de ani de profesorul Ana Aslan. Despre efectele medicamentului, conceput să întârzie procesele degenerative specifice îmbătrânirii, şi-au spus cuvântul specialiştii şi pacienţii atât români, cât şi străini. Un medic care a învăţat la şcoala profesoarei este şi doctor primar internist, cardiolog şi geriatru Georgeta Popescu.

În medicină, lângă patul de suferinţă al bolnavului, proverbul "Omul sfinţeşte locul" are o conotaţie specială. Medicul, prin măiestria lui profesională, trebuie să provoace miracolul vindecării. Aşa crede dr Georgeta Popescu, medic la Clinica de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", din Otopeni. Provenită dintr-o familie cu oameni simpli ca instruire, dar cu o mare bogăţie sufletească, cu dragoste de semeni şi profundă credinţă în Dumnezeu, Georgeta Popescu e convinsă că un medic fără credinţă nu are forţa de a-şi îndeplini menirea de binefăcător.

Destinul a călăuzit-o spre geriatrie

A învăţat foarte bine, a avut mereu premiul întâi, timp de 11 ani, şi ar fi putut urma orice facultate, dar firul nevăzut al destinului a atras-o spre medicină. Când a reuşit la admitere, era convinsă că a pătruns în cetatea ştiinţei. A avut şansa să studieze cu profesori de excepţie: Riga, Benetatto, Mihail Anton, Gherasim şi Carp sunt doar câteva nume ce amintesc de mentorii spirituali ai multor generaţii de medici. Primul post primit a fost la Focşani.

Au urmat ani de navetă, dar acel loc a rămas un punct de referinţă în cariera doctoriţei Georgeta Popescu, deoarece acolo lipseau cardiologii şi astfel a fost trimisă la a doua specialitate, cardiologia. Primul articol, apărut în presa locală din Focşani, a fost "Bătrâneţea, o boală care poate fi tratată?". Să fi fost o premoniţie pentru ce a urmat? Tot destinul a ajutat-o să ajungă la Institutul de Geriatrie, cu 24 de ani în urmă, în ziua de Sf. Dumitru... Despre institutul acesta auzise că este apreciat şi de străini, care vin la tratamentul cu Gerovital, şi că "mama" institutului, a specialităţii şi a medicamentului este profesoara Ana Aslan.

Ana Aslan, un om al naturii

Venirea la Institutul de Geriatrie i s-a părut că este un salt "regal", şi nu s-a înşelat. Profesoara Aslan crease nu doar o ştiinţă, ci şi un podium de elită în lumea medicală, cu larg răsunet internaţional. Geriatria! Atunci a realizat tânăra doctoriţă că bătrâneţea, în sine, nu este o boală, dar că poate fi încărcată de boli, că poţi fi bătrân şi tânăr în acelaşi timp, că viaţa socială întinereşte anii vieţii cronologice. Aici a învăţat să aprecieze regimul lacto-vegetarian, care era recomandat bolnavilor în vârstă, care trebuie dublat nu doar de medicamente, ci şi de dragostea oamenilor din jur. De la Ana Aslan a învăţat că există locuri unde te poţi simţi bine doar pentru că te ajută efluviile pământului.

Au urmat cercetări şi manifestările ştiinţifice internaţionale, la care a participat alături de ceilalţi "ucenici" ai Anei Aslan. Toţi au păstrat de la ea dorinţa de a căuta noi remedii, noi tratamente şi participă şi azi la conferinţe internaţionale. De exemplu, anul trecut, Georgeta Popescu a fost la un Congres de Gerontofarmacologie, la Jakarta, unde a constatat că unii dintre participanţi aveau bunici care se trataseră cu Gerovital la Otopeni, în vremea profesoarei.

Gerovitalul a împlinit 50 de ani

Medicamentul împotriva îmbătrânirii a fost lansat la al patrulea Congres Internaţional de Gerontologie, de la Verona, din anul 1957. Despre efectele Gerovitalului H3, care tocmai a împlinit 50 de ani şi încă este cel mai bun medicament împotriva bătrâneţii, pentru inventarea căruia numele profesoarei Ana Aslan a fost scris pe piatra funerară a marelui Hipocrate, se spune adesea că goneşte moartea. Dacă o întrebăm azi pe doctoriţa Georgescu despre profesoara Aslan, primul lucru pe care îl spune este că era o persoană exigentă, care a impus un standard profesional şi comportamental şi de ţinută în institut. Tradiţia se păstrează, pentru că "ştafeta" aceasta se transmite din generaţie în generaţie. Institutul s-a modernizat, iar vârstnicii găsesc aici toate condiţiile pentru a se menţine în formă.

Există o Catedră de Geriatrie

Abia în 1992, geriatria a devenit specialitate de sine stătătoare; astfel, dr Popescu a devenit şi medic geriatru. De-a lungul timpului, a urmat multe cursuri, iar acum ţine la rândul său cursuri pentru medicii tineri şi se bucură că poate împărtăşi din experienţa sa medicilor mai tineri, pentru a-i ajuta să se impună în cultura de specialitate a acestei instituţii, care, nu întâmplător, a fost apreciată, la o analiză a Băncii Mondiale, ca fiind "perla coroanei" în lumea medicală românească. De aceea, medicii institutului se bucură de multă prestanţă la întâlnirile profesionale din străinătate. De anul acesta, în cadrul institutului există şi Catedra de Geriatrie, din cadrul UMF "Carol Davila", al cărei şef este dr Gabriel Prada, directorul medical al institutului.

Regim naturist şi cură cu Gerovital

Care este secretul tinereţii? Regim naturist şi, din când în când, o cură de Gerovital H3, spune doctoriţa Popescu. Această terapie cu Gerovital se face în timpul internării. Pacienţii internaţi la Clinica Otopeni, pe un interval de 14 zile, beneficiază de o terapie medicală şi de o terapie recuperatorie cu agenţi fizici, adică fizioterapie, masaj, hidroterapie şi kinetoterapie. Medicii institutului sunt geriatri, dar, în paralel, ei au şi alte specialităţi: cardiologie, neurologie, gastroenterologie, boli de nutriţie şi chiar psihiatrie.

Cura cu Gerovital durează 12 zile, se face injectabil (câte o fiolă pe zi) sau cu drajeuri. Injecţiile se fac intramuscular, intravenos, intraarticular şi intrarterial. Tot în Clinica de la Otopeni există şi compartimentul "Cosmetică şi terapie de remodelare corporală".

Cosmetica nu se referă numai la latura estetică, ci şi la menţinerea în bună stare a pielii. Aici se folosesc produse pe bază de Gerovital, iar preţul unei zile de internare nu este mai mare de 40 de lei, în funcţie de gradul de confort, cazarea fiind de tip hotelier, în garsoniere. În lumea medicală românească, când spui geriatrie trebuie să aminteşti deviza de viaţă rămasă de la profesoara Aslan: "Să îmbătrânim frumos şi demn".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite