Baterie uriaşă pentru energia alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acumulator uriaş care funcţionează cu ajutorul pietrişului ar putea eficientiza energia regenerabilă, atât de dependentă de soare sau de vânt.

Astfel, bateria ar putea stoca energie chiar şi în condiţiile în care cerul e noros, iar vântul nu mai adie, scrie „The Guardian".

Ideea conceperii unui asemenea dispozitiv aparţine unei echipe de ingineri din Cambridge. „Cu o baterie de acest gen, o fermă eoliană ar putea depozita energia intermitentă, relativ instabilă, şi ar putea folosi-o de o manieră controlată, fiabilă", explică Jonathan Howe, fondatorul companiei Isentropic, dezvoltator al soluţiilor pentru eficientizarea energiei şi fost membru al Autorităţii Aeronautice Civile.

Atuuri: costuri şi spaţiu

Guvernul laburist al Marii Britanii s-a angajat să reducă emisiile de carbon cu 34% faţă de valoarea înregistrată în 1990 până în 2020 şi cu 80% până în 2050. Printre măsurile impuse pentru atingerea acestui obiectiv se numără şi construirea a mii de ferme eoliene până în 2020.

Singura modalitate de stocare a energiei, viabilă din punct de vedere economic, se realizează prin pomparea apei - proces ce necesită un exces de energie electrică pentru a împinge apa pe un deal. Apa este reţinută apoi într-un baraj, pentru ca atunci când este eliberată să determine rotirea unor turbine şi generarea de energie electrică.

Cum funcţionează

Bateria concepută de inginerii de la Isentropic ar fi capabilă să stocheze cantităţi similare de energie, folosind mai puţin spaţiu şi costând mult mai puţin. Noua invenţie constă în două silozuri umplute cu pietriş. Unul dintre depozite se încălzeşte şi se presurizează cu ajutorul argonului (gaz care se foloseşte la umplerea unor becuri electrice).

Atunci când gazul este transferat din primul siloz în al doilea, temperatura ambientală din silozul iniţial scade, însă pietrişul se încălzeşte până la 500 de grade Celsius. Procesul transformă cele două depozite într-un frigider uriaş, determinând scăderea temperaturii din al doilea siloz până la -160 de grade.

Energia electrică generată de turbinele eoliene este depozitată ca diferenţă de temperatură între cele două silozuri. Pentru a elibera energia, procesul se inversează, iar curentul electric care trece de la cald la rece porneşte un generator ce produce energie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite