Bateria mobilă pentru telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încărcătorul construit de studenţii din Indonezia poate fi purtat la curea
Încărcătorul construit de studenţii din Indonezia poate fi purtat la curea

O echipă de studenţi din Indonezia a inventat încărcătorul pentru celulare pe care-l alimentezi doar prin mişcările corpului. Dispozitivul indonezienilor, care te scoate din bucluc atunci când îţi „moare“ telefonul şi nu găseşti o priză, converteşte energia cinetică în electricitate.

O echipă de studenţi de la Institutul Tehnologic Sepuluh Nopember din Surabaya, Indonezia, a găsit o metodă de a evita situaţia în care telefonul nostru se descarcă atunci când ne este lumea mai dragă. Spre deosebire de încărcătoarele pe bază de baterii convenţionale, dispozitivul inventat de tinerii indonezieni foloseşte energia umană pentru a putea încărca telefonul oriunde ne-am afla.

Noua tehnologie transformă energia cinetică în electricitate, ceea ce înseamnă că telefonul se încarcă de fiecare dată când ne mişcăm. Prototipul realizat de studenţii indonezieni este special conceput sub forma unei cutii din fibre de sticlă care poate fi ataşată la cureaua pantalonilor. În interiorul cutiei transparente se află o bobină unde se mişcă un magnet pe post de dinam şi care este conectată la o punte redresoare ce încarcă un acumulator.

Încărcătoare pentru aparatele militarilor

Studenţii din Indonezia nu vor să se oprească la această invenţie. Ei şi-au propus să continue cercetările în ceea ce priveşte beneficiile energiei cinetice.

Telefonul mai poate fi încărcat din mers şi cu energie solară dacă rucsacul tău este prevăzut cu celule fotovoltaice

Telefonul mai poate fi încărcat din mers şi cu energie solară  dacă rucsacul tău este prevăzut cu celule fotovoltaice

„Încărcătorul de telefon pe care tocmai l-am construit este un simplu prototip. În viitor am vrea să colaborăm cu armata, în ideea de a dezvolta metode de alimentare pentru dispozitivele de comunicare ale militarilor. În timpul misiunilor prin junglă le este foarte greu să-şi încarce echipamentele, mai ales că trebuie să se mişte repede", a spus conducătorul echipei, inginerul Harus Laksana Guntur.

Mişcările corpului uman au potenţialul de a produce peste 150 de waţi, cu ajutorul cărora pot fi încărcate circa 70 de smartphoneuri.

Testele făcute de studenţi au arătat că o persoană care merge cu circa patru kilometri la oră îşi poate încărca complet telefonul mobil în aproximativ cinci minute. „Cu cât persoana care poartă un astfel de dispozitiv merge mai repede, cu atât mobilul se încarcă mai repede. Asta pentru că viteza de mişcare a omului va determina viteza de mişcare a magnetului din interiorul bobinei care generează electricitatea", a mai spus inginerul Laksana Guntur.

Echipa de cercetători îşi propune să perfecţioneze dispozitivul de alimentare a telefonului până când acesta va avea mărimea unei cutii de chibrituri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite