Bătălie pentru interzicerea experimentelor pe animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jane Goodall, celebra cercetătoare a primatelor, călătoreşte 300 de zile pe an pentru a-i învăţa pe tineri să protejeze natura Jane Goodall este o englezoaică pasionată de viaţa

Jane Goodall, celebra cercetătoare a primatelor, călătoreşte 300 de zile pe an pentru a-i învăţa pe tineri să protejeze natura

Jane Goodall este o englezoaică pasionată de viaţa animalelor, care a înfiinţat un institut ce studiază comportamentul primatelor, localizat în Parcul Naţional din Gombe, Tanzania. Astăzi, acest institut apără drepturile cimpanzeilor şi le creează habitate propice pentru o viaţă mai bună. Jane are 73 de ani şi se consideră avocatul cimpanzeilor din lumea întreagă.

Pasiunea lui Jane Goodall pentru cimpanzei vine din copilărie, când a primit o jucărie-maimuţă de la tatăl ei. Jane spune că jucăria mai există şi astăzi în camera ei de la Londra. Traiul alături de animale a făcut-o pe tânăra Jane să dorească să înveţe mai multe despre viaţa acestora.

"Am avut un profesor special, care m-a învăţat foarte multe lucruri despre animale: acesta a fost câinele meu, Rusty", îşi aminteşte Jane. Studiul ştiinţific al comportamentului maimuţelor a început abia în 1960, când un profesor, Louis Leakey, şi soţia acestuia au invitat-o pe Jane să-i însoţească în Africa de Est.

Cimpanzeii, la fel de geloşi ca oamenii

După ce a studiat cimpanzeii timp de 45 de ani, Jane spune azi că oamenii nu sunt foarte diferiţi de maimuţe.

"Cimpanzeii se comportă la fel ca noi. Îmi aduc aminte că, în primii ani de studiu, una dintre maimuţe, Fifi, a fost foarte geloasă atunci când celelalte primate veneau şi se jucau cu frăţiorul ei. Îi alunga şi ţipa la ei, ceea ce seamănă foarte mult cu comportamentul copiilor atunci când li se naşte un frate", arată Jane într-un interviu pentru un site internaţional de protecţia animalelor.

Cercetătoarea consideră că cimpanzeii au un creier foarte complex, numai că, spre deosebire de oameni, nu pot învăţa un limbaj sofisticat prin care să comunice, cel mult pot învăţa limbajul semnelor.

Mesagerul pentru Pace

Pentru a răspândi dragostea faţă de primate, Jane a scris mai multe cărţi pentru copii şi a contribuit cu informaţii şi imagini la multe documentare despre cimpanzei. A fost numită "mesager" al Naţiunilor Unite şi preşedinte al organizaţiei "Avocaţii animalelor".

Pentru eforturile sale de a studia şi conserva natura, a fost premiată de către guvernele mai multor ţări, de universităţi şi organizaţii nonguvernamentale. În 2004, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a numit-o "Mesager pentru Pace".

Tot în acest an a primit şi titlul de "Comandor al Imperiului Britanic", într-o ceremonie ţinută la Palatul Buckingham. În 2006, Jane a fost medaliată de către UNESCO şi de către Legiunea de Onoare a Franţei. A luat premiul Tyler pentru Cercetarea Mediului şi premiul "Kyoto" din partea Japoniei.

Botezarea cimpanzeilor, aspru criticată

Unul dintre cele mai mari merite ale lui Jane a fost că în loc să numeroteze cimpanzeii, i-a botezat cu nume proprii.

Acest lucru a atras critici din partea altor cercetători, care au acuzat-o pe Goodall că nu foloseşte metode obiective atunci când studiază primatele şi de aceea multe dintre observaţiile sale pot fi puse la îndoială. În opinia cercetătorilor, numerotarea primatelor previne ataşarea emoţională faţă de animale şi păstrează obiectivitatea.

Cercetătorii au arătat în nenumărate rânduri că agresivitatea cimpanzeilor creşte numai din cauza lipsei de hrană, caz în care se declanşează adevărate războaie între grupurile de cimpanzei. Goodall consideră însă că astfel de situaţii sunt, de fapt, stări trecătoare ale comportamentului normal al primatelor.

"Când priveşti cum creşte un cimpanzeu mascul îţi dai seama că toate relaţiile sale încep să se schimbe. Mai puţin relaţia cu mama lui", arată Jane Goodall. Ea mai spune că cimpanzeii devin agresivi ca rezultat al aglomerării, care provoacă, doar ca efect secundar, o luptă pentru hrană.

"Roots&Shoots" pentru tineri

Cercetătoarea e unul dintre susţinătorii opririi experimentelor pe animale. Jane consideră că oamenii pot găsi alternative pentru testele făcute pe cimpanzei. "Cel mai urât lucru care mi s-a întâmplat a fost să merg în laboratoarele unde cimpanzeii adulţi erau închişi în cuşti de oţel, fără să fi făcut vreo crimă.

N-am avut niciodată ocazia să mă cert cu medicii care afirmă că, oricât ar vrea să vadă că experimentele pe animale nu mai există, acest lucru nu va fi niciodată posibil", spune Jane. Până acum, institutul de cercetare din Tanzania a deschis 19 birouri răspândite în toată lumea.

A devenit foarte cunoscut de la lansarea programului pentru tineri "Roots&Shoots", la care au aderat peste 8.000 de grupuri, din 96 de ţări. Programul îi învaţă pe tineri cum să protejeze animalele. Cercetătoarea călătoreşte peste 300 de zile pe an pentru a ţine discursuri despre cimpanzei, despre crizele de mediu şi despre motivele pentru care ea speră că omenirea va rezolva problemele de mediu ale pământului.

Marele nostru avantaj faţă de primate e că avem abilitatea să comunicăm cu ajutorul unui limbaj sofisticat, dar, din păcate, abuzăm de această putere

Jane Goodall

Maimuţele din Camerun, purtătoare de HIV

Un studiu publicat în revista americană "Science" arată că o subspecie de cimpanzei din Camerun constituie sursa naturală a virusului HIV.

Cimpanzeii <> sunt purtătorii sănătoşi ai virusului SIVcpz (virusul imunodeficienţei simiene), echivalentul maladiei SIDA la maimuţe, înrudit cu HIV-1, virusul responsabil pentru pandemia umană SIDA.

Echipa internaţională de cercetători care a făcut studiile a analizat excrementele acestor primate care trăiesc în pădurea tropicală cameruneză. Ei au constatat că virusul SIVcpz este foarte răspândit printre membrii acestei subspecii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite