Bătălia tigrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eforturile pentru salvarea tigrilor de la dispariţie vor fi intensificate anul acesta, după ce World Wide Fund for Nature (WWF) a plasat felina în capul listei speciilor ameninţate cu dispariţia, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.

Specialiştii în ecologie susţin că în lume mai trăiesc aproximativ 3.200 de exemplare, iar viitorul speciei este ameninţat de braconieri, dar şi de distrugerea habitatelor naturale sau de încălzirea globală.

Populaţia de tigri a scăzut cu 95% în ultima sută de ani, dar plasarea speciei în fruntea listei celor mai ameninţate îi face pe ecologişti să spere că numărul mai mare al patrulelor şi mesajele mai penetrante ale politicienilor vor reuşi să reducă braconajul şi vor împiedica comerţul ilegal de piei şi părţi ale corpului animalelor.

Omul îi duce la pieire

„2010 a fost desemnat de către ONU Anul biodiversităţii şi de aceea am creat această listă a celor zece specii ameninţate cu dispariţia. Credem că în cazul lor este nevoie de o monitorizare specială în următoarele 12 luni.

În plus, în zodiacul chinezesc, din februarie intrăm în Anul Tigrului, ceea ce va da demersului nostru o şi mai mare importanţă", a declarat Diane Walkington, şefă de program pentru Marea Britanie.

Specialiştii atrag atenţia că numărul tigrilor a scăzut din cauza mai multor activităţi derulate de om. Cererea pentru piele şi blană, văzute încă drept un lux în unele ţări, a dus la creşterea numărului de exemplare braconate. De asemenea, o piaţă în ascensiune pentru părţi ale corpului considerate ca având proprietăţi medicinale în anumite culturi a impulsionat vânarea acestor animale.

La acestea se mai adaugă şi distrugerea habitatelor naturale prin defrişarea pădurilor. Până şi încălzirea globală a pus umărul la împuţinarea tigrilor: în Bengal, numărul lor s-a redus din cauza dispariţiei unor importante zone cu păduri de mangrove, înghiţite de apele mării cu niveluri tot mai ridicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite