Bani europeni pentru pescuitul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice sau cele autorizate pot să înceapă o afacere în domeniul pescuitului, beneficiind de 60% fonduri europene nerambursabile. Aproximativ 231 de milioane de euro vor fi investiţi în România de către Uniunea Europeană pentru pescuit, acvacultură şi dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti.

Primele proiecte pentru accesarea fondurilor europene, alocate României prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), vor putea fi depuse la cele zece filiale ale Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), începând cu data de 27 aprilie.

„Proiectele vor fi depuse, iniţial, la orice filială din ţară, vor fi analizate, iar cele care sunt viabile vor fi trimise apoi la sediul ANPA din Bucureşti, pentru aprobare. Verificările se vor face şi pe teren, iar, în cazul în care dosarele vor fi aprobate, se va semna contractul de finanţare europeană”, a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al ANPA.

Banii europeni vor fi acordaţi fiecărui beneficiar în proporţie de 60% până la 100%, în funcţie de măsura pentru care acesta aplică, iar persoanele care beneficiază de proiect vor contribui la cheltuieli cu până la 40 de procente din valoarea investiţiei.

Peste 230 de milioane de euro

Proiectul de act normativ în baza căruia începe sesiunea pentru depunerea aplicaţiilor de finanţare va fi trimis Executivului spre aprobare cel târziu săptămâna viitoare. Pe site-ul ANPA vor fi publicate „Ghidul Solicitantului” şi un manual de proceduri pentru a fi cât mai clare condiţiile şi modul de accesare a fondurilor.

România va beneficia prin acest program de 306, 6 milioane de euro, până în 2013, pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării peştelui, precum şi pentru dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti. Din această sumă, peste 230 de milioane reprezintă contribuţia UE, diferenţa fiind asigurată din bugetul de stat.

Programul pentru Pescuit a fost aprobat de Comisia Europeană în 20 decembrie 2007, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amânată pe întregul parcurs al anului 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite