Avioanele aşteaptă combustibil din deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele de la British Airways ar putea să-şi reducă cu 95% impactul asupra mediului
Avioanele de la British Airways ar putea să-şi reducă cu 95% impactul asupra mediului

Guvernul britanic amână aprobarea proiectul British Airways pentru construirea primei fabrici de biocarburant din deşeuri menajere. Oficialii din Marea Britanie vor mai multe teste care să arate că folosirea combustibililor eco în aviaţie nu pune în pericol siguranţa navelor aeriene.

British Airways (BA) vrea să-şi alimenteze avioanele cu biocombustibil produs din deşeurile menajere ale britanicilor.

Reprezentanţii companiei aeriene spun că fabrica, care va fi amplastă cel mai probabil în estul Londrei, ar putea transforma anual 500.000 de tone de deşeuri în 16 milioane de galoane (60,5 milioane de litri) de combustibil ecologic. Folosirea acestuia din urmă în aviaţie va reduce cu până la 95% impactul emisiilor poluante din atmosferă asupra mediului, comparativ cu kerosenul.

Cu toate acestea, executivul britanic nu vrea să dea undă verde construirii unei astfel de fabrici decât în momentul în care vor exista date clare ce vor demonstra că motoarele avioanelor pot suporta pe termen lung alimentarea cu biocombustibil, potrivit publicaţiei britanice „The Guardian".

Unii specialişti susţin că navele aeriene pot folosi carburanţi eco doar în cantităţi limitate, spre deosebire de maşini. Cei mai mulţi biocombustibili pentru industria aviatică au un conţinut mai scăzut de energie faţă de carburanţii convenţionali. În plus, motoarele avioanelor trebuie să funcţioneze la temperaturi extrem de scăzute.

Fabrică nepoluantă

În Statele Unite ale Americii există o singură fabrică de biocombustibil pentru avioane, însă autorităţile de acolo permit alimentarea navelor aeriene cu astfel de carburant doar în proporţie de maximum 50%. Potrivit unui purtător de cuvânt de la BA, reprezentanţii companiei sunt ferm convinşi de faptul că americanii îşi vor alimenta în curând avioanele doar cu biocombustibil.

„Gunoiul menajer poate emite cantităţi enorme de metan dacă sunt lăsate să putrezească în gropile de gunoi, de aceea transformarea lor in biocombustibil este benefică pentru mediul înconjurător. De asemenea, noua fabrică nu va produce niciun fel de noxe poluante sau de reziduuri nedorite", a spus Robert Do, preşedintele Solena Group, partenerul BA în noua investiţie.

Materie primă

Londra produce anual aproximativ trei milioane de tone de deşeuri organice, rezultate mai ales din resturile de mâncare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite