Autorităţile mimează lupta cu braconajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În două luni, inspectorii piscicoli au confiscat câteva kilograme de peşte. Rezultatele acţiunilor de control ale autorităţilor arată că acestea nu au reuşit să captureze decât câteva kilograme de peşte în fiecare săptămână.

Deşi autorităţile de control se calcă practic în picioare, în Delta Dunării rezultatele luptei împotriva braconajului sunt aproape hilare.

Numărând sute de angajaţi şi având în dotare nave ultramoderne şi instrumente de urmărire pe timp de noapte achiziţionate de statul român pe bani grei, instituţiile cu responsabilităţi în domeniul antibraconajului au reuşit marea peformanţă ca în întreaga perioadă de prohibiţie să captureze peşte în valoare de puţin peste 13.000 de lei, ceva scule de pescuit şi o singură barcă.

Poliţia de Frontieră, Poliţia Deltei, Inspectoratul de Jandarmi, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi Garda de Mediu din cadrul Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au raportat săptămânal rezultatele acţiunilor de control, în majoritatea cazurilor fiind vorba de câte un pescar amărât care avea în barcă câteva kilograme de caras.

Pace şi prietenie

În cele aproape două luni de prohibiţie din acest an, inspectorii piscicoli ai ANPA au confiscat peşte în valoare de 3.938 de lei, ceea ce înseamnă câteva zeci de kilograme de caras, o specie destul de ieftină.

Interesant este faptul că imediat după ce conducerea agenţiei de la Tulcea a fost schimbată, un transport de peşte a fost capturat chiar în portul Tulcea.

La bordul vaporului se găsea aproape o tonă de peşte din speciile crap şi şalău, care urma să ajungă în pieţele din Bucureşti.

Cel care a realizat această captură, Constantin Enache, şeful ANPA Tulcea, preluase funcţia de doar trei zile şi spune că a fost o întâmplare faptul că a descoperit transportul respectiv. În realitate, astfel de transporturi sunt arhicunoscute şi au o regularitate similară cu cea a autobuzelor.

Nebuloasă totală

Metodele reţelelor de braconaj sunt destul de simple şi majoritatea deţin firme legale sub umbrela cărora se desfăşoară contrabanda.

Cum în prohibiţie se poate pescui şi comercializa peştele din amenajări piscicole, multe firme şi-au amenajat câte un bazin în care spun că au crescut peşte.

Apoi strâng peştele braconat şi îl trec în acte ca provenind din acvacultură. Singurul păgubit din această afacere iese statul care nu are nicio soluţie, după cum recunoaşte şi prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion: „Nu ştiu cine va reuşi vreodată să stârpească braconajul”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite