Atenţie, fructele conţin pesticide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ jumătate din fructele şi legumele comercializate în Uniunea Europeană sunt contaminate cu substanţe periculoase. Chimicalele din fructe, legume şi cereale au atins un nivel-record. Unele din aceste substanţe sunt cancerigene.

Un raport oficial care urmează să fie dat publicităţii în cursul acestei luni arată că nivelul pesticidelor a crescut cu 20% în ultimii cinci ani.

„Sunt cele mai îngrijorătoare rezultate înregistrate vreodată. O cantitate-record de fructe şi legume sunt contaminate, iar nivelul a 23 de pesticide depăşeşte limita de risc asupra sănătăţii”, a afirmat reprezentantul Reţelei de Acţiune pentru Pesticide (Pesticide Action Network), Elliott Cannell.

Afectează sistemul hormonal

Potrivit raportului, legumele, fructele şi cerealele prezente pe piaţa europeană sunt contaminate cu 354 de pesticide. Pentru prima dată, în această listă apare şi imidacloprid, o substanţă foarte controversată, care a fost interzisă în Franţa, fiind asociată cu dispariţia masivă a albinelor.

Cinci dintre pesticidele cel mai frecvent întâlnite în produsele care se vând în statele din Uniunea Europeană sunt clasificate ca fiind cancerigene. De asemenea, acestea pot avea efecte negative asupra sistemului hormonal.

Strugurii şi bananele, pericolul cel mai mare

Datele raportului arată că strugurii sunt produsele cele mai contaminate, în proporţie de 71%. De asemenea, peste 55% din cantitatea de banane şi aproape jumătate din ardeii vânduţi în statele din Uniunea Europeană conţin pesticide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite