Aparatul care îţi scanează corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La salonul Inventika 2008, este prezentat un dispozitiv prin care cercetătorii vor afla care sunt dimensiunile corporale ale românilor. Mărimea S, 36 sau 1? Deşi pot apărea toate pe aceeaşi etichetă la haine, ele vorbesc în parte despre caracteristicile fizice ale diferitelor populaţii.

Caracteristicile antropometrice (măsurile corpului uman) ale unei populaţii se modifică de la o perioadă la alta şi sunt diferite în funcţie de mediul în care omul trăieşte.

Până acum, nu s-au realizat baze de date pentru a putea aprecia cum s-au transformat în timp caracteristicile corporale ale populaţiei ţării noastre. Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie (INCDTP) coordonează un proiect care are drept scop obţinerea unei baze de date 3D antropometrice a populaţiei României, cu vârsta între 20 şi 60 de ani. Această bază de date va contribui la creşterea competitivităţii şi a performanţei industriei de confecţii în context european şi mondial.

Trei în Europa

„Aparatul care scanează corpul este singurul din Europa de Sud-Est. Acesta a fost achiziţionat pe proiect cu o sumă foarte mare de bani”, a spus Carmen Ghiţuleasa, director ştiinţific la INCDTP. La Romexpo, românii stau la coadă pentru a-şi scana trupul. Procedeul este unul cât se poate de simplu: persoana intră într-o cabină, iar o  lumină roşie trece apoi peste trupul său, de două ori.

La final, persoana respectivă primeşte o fişă de unde află cu exactitate ce greutate şi ce înălţime are, dar şi date privind circumferinţa capului sau cea a taliei.

„Acum am înţels de ce prietenul meu din America îmi trimite tot timpul haine  foarte largi. Nu se potrivesc mărimile”, spunea un tânăr care tocmai ieşea din cabina cu scaner. Carmen Ghiţuleasa a mai spus că tinerii sunt mai receptivi, spre deosebire de bătrâni care sunt mai reticienţi să se lase măsuraţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite